Middeleeuwse muntenmiddag in Rijksmuseum van Oudheden

RMO-blog

In het kader van de tentoonstelling ‘Gouden Middeleeuwen’ kunnen bezoekers op 22 juni gevonden of verzamelde munten meenemen naar het Rijksmuseum van Oudheden en laten bekijken door experts. Tussen 14.00 en16.00 uur leggen zij uit wat voor munten het zijn, hoe oud ze zijn en hoeveel ze toentertijd waard waren. Elk half uur vertellen deskundigen over munten die te zien in de tentoonstelling. Alle activiteiten zijn gratis bij bezoek aan het museum. Reserveren is niet nodig.

Tussen 14.00-16.00 uur zijn bezoekers welkom om meegebrachte munten te laten determineren door Jan Pelsdonk van het Teylers Museum en Bouke Jan van der Veen van het voormalig Geldmuseum in Utrecht. Alle in Nederlandse bodem gevonden munten zijn welkom.

Vanaf 14.00 uur is er elk half uur een gallery talk over de vroegmiddeleeuwse munten die te zien zijn in de tentoonstelling ‘Gouden Middeleeuwen’. Zo geeft drs. Paul Beliën uitleg over de gouden medaillons van Velp en vertellen Kees Leenheer en Johan Koning over ‘de zilverschat van Cothen’ die zij vonden in een akker. Muntenexperts dr. Wybrand op den Velde en drs. Arent Pol geven uitleg over zilveren sceatta’s en gouden tremisses (kleine middeleeuwse muntjes).

Middeleeuwse muntenmiddag in Rijksmuseum van OudhedenDe tentoonstelling ‘Gouden Middeleeuwen’ gaat over de Vroege Middeleeuwen, een tijd die vaak wordt overgeslagen in de Nederlandse geschiedenisboeken. Terwijl de Vroege Middeleeuwen doorgaans worden afgeschreven als Dark Ages, laat de tentoonstelling juist de pracht en praal van deze periode zien. Veel van de tentoongestelde munten zijn op een andere plek gevonden dan dat ze zijn geslagen. Dit betekent dat er veel omloop van geld en goederen was, en is een van de redenen om aan te nemen dat de Vroege Middeleeuwen een stuk minder donker waren dan doorgaans wordt gedacht. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 26 oktober.

Middeleeuwse muntenmiddag

  • Datum: zondag 22 juni 2014
  • Aanvang: 14 uur
  • Kosten: gratis bij bezoek aan het museum, reserveren niet nodig
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Museum geopend: 10-17 uur
  • Voor meer informatie: www.rmo.nl/muntenmiddag
Meer lezen