Lezing Ontcijfering spijkerschrift in het Rijksmuseum van Oudheden.

Lezing - Ontcijfering spijkerschrift

RMO-blog

Lezing van dr. Caroline Waerzeggers, assyroloog van de Universiteit Leiden. Haar lezing gaat over het ontcijferen van spijkerschrift en heet De vier helden van de ontcijfering van het spijkerschrift.

De ontcijfering van het spijkerschrift

In 1857 verklaarde de voorzitter van de Royal Asiatic Society het spijkerschrift officieel ontcijferd.Vier geleerden uit Groot-Brittannië en Frankrijk hadden, onafhankelijk van elkaar, een min of meer gelijkluidende vertaling van een nieuwe inscriptie weten te maken. Sindsdien zijn de namen van Edward Hincks, Sir Henry Creswicke Rawlinson, Henry William Fox Talbot en Jules Oppert onlosmakelijkmet de ontcijfering van het spijkerschrift verbonden. Maar wie waren deze “vier helden” eigenlijk? En waar kwam hun fascinatie met dit oude schrift vandaan?

NINO-lezingen op donderdagmiddag

Lezing Ontcijfering spijkerschrift in het Rijksmuseum van Oudheden.Deze lezing behoort tot de lezingenreeks op donderdagmiddag die het Nederlands Institituut voor het Nabije Oosten (NINO) organiseert in het Rijksmuseum van Oudheden. In principe is er elke maand een lezing.

  • Datum: donderdag 20 februari 2014
  • Tijd: 15.00 - 16.00 uur (zaal open vanf 14.50 uur)
  • Locatie: Leemanszaal, Rijksmuseum van Oudheden
  • Kosten: entree museum (Museumkaart geldig)
  • Aanmelden: vooraf aanmelden bij het NINO is niet nodig; in het museum wel aanmelden bij de kassa
  • Voertaal: Nederlands

Download op de website van het Rijksmuseum van Oudheden een document met meer informatie over de lezing.

Meer lezen