Lezing Anglo-Saksische graven

RMO-blog

In het kader van het Second Dorestad Congress: the early medieval Netherlands in an international framework van het Rijksmuseum van Oudheden geeft Gareth Williams, conservator bij het British Museum, de keynote lezing: I wouldn't be seen dead in that: Sutton Hoo and other Anglo-Saxon 'royal' burials in the light of the Staffordshire hoard.

'Koninklijke' Anglo-Saksische graven

Replica van de gouden gesp van Sutton Hoo (Eng.) Foto via RMODe bekendste van de 'koninklijke' Anglo-Saksische graven in Engeland is zonder twijfel Sutton Hoo. Het predicaat koninklijk werd gegeven vanwege de grote hoeveelheden goud die in deze graven werd gevonden.

Door recente vondsten, zoals die in 2009 van een grote hoeveelheid gouden zettingen in Hammerwich, rijzen echter vragen over de verspreiding van goud in het zevende-eeuwse Engeland en de exclusiviteit van goud in de in deze tijd. Zijn de verschillende koninklijke graven wel echt koninklijk? Wat is de impact van het archeologisch, numismatisch en historisch materiaal op ons beeld van de vroegmiddeleeuwse Engelse aristocratische maatschappij?

Meer (Engelstalige) informatie over de inhoud van de lezing.

  • Datum: woensdag 2 juli 2014
  • Aanvang: 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)
  • Locatie: Tempelzaal
  • Kosten € 5 (RoMeO-leden en deelnemers Second Dorestad Congress gratis toegang)
  • Let op: de lezing is in het Engels

Aanmelden voor deze lezing is verplicht. Dit kan via de website van het RMO.

Meer lezen
Landen