Foto’s antieke stad Aphrodisias in Rijksmuseum van Oudheden

RMO-blog

In de centrale hal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is van 24 september tot en met 16 november een twintigtal foto’s, fotomontages en panorama-opnamen te bewonderen van de ruïnes van Aphrodisias, een van de mooiste archeologische sites van Turkije. Het gaat om opnamen van o.a. de beroemde Aphrodite-tempel, het theater en de toegangspoort, en van de talrijke marmeren beeldhouwwerken die in de stad zijn gevonden.

De foto's zijn gemaakt door cultuurhistoricus Wolter Braamhorst en researcher Eray Ergeç. Zij fotografeerden de meest bijzondere archeologische vindplaatsen van Turkije voor het reisboek Turkije: waar Europa begon..., in opdracht van het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme. Voor het Rijksmuseum van Oudheden selecteerden zij hun mooiste foto’s van Aphrodisias’ indrukwekkende ruïnes.

De antieke stad Aphrodisias ligt bij het dorpje Geyre, in Noordwest-Turkije. In de 7de eeuw v.Chr. was hier door de Assyriërs een tempel gebouwd voor Ishtar, de Mesopotamische godin van de liefde en de schoonheid. Het tempelcomplex werd in de Hellenistische periode gewijd aan Aphrodite, de Griekse godin van de liefde.

In de Romeinse periode was Aphrodisias beroemd om zijn beeldhouwersschool en de nabijgelegen marmergroeve waar al sinds de Hellenistische tijd het typische blauwige marmer werd gewonnen. Tijdens opgravingen vanaf de jaren ‘60 vonden de archeologen de resten van vele monumentale gebouwen en marmeren beeldhouwwerken in goede staat. Ook nu nog graven archeologen delen van de stad op. De gevonden beeldhouwwerken zijn ter plaatse te bewonderen in het Aphrodisias Museum.

De foto's in de tentoonstelling zijn tot stand gekomen met steun van het Turks Nationaal Verkeersbureau.

Aphrodisias

24 september t/m 16 november 2014
Tempelzaal - Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's