Egyptisch topstuk en boekverloting

RMO-blog

Zoals eerder vermeld is in het Rijksmuseum van Oudheden tot 2 september de tentoonstelling Tuinen van de Farao’s te bewonderen. In de kleurrijke zaal, die is ingericht als Egyptische tuin, zijn vondsten tentoongesteld die te maken hebben met de Tuinen van de Farao’s. Afbeeldingen, objecten en resten van bloemen, kruiden, vruchten en bomen kunnen er worden bewonderd.

Het tegelfragment (1550 tot 1307 voor Christus) op de hiernaast vertoonde afbeelding toont grote bladeren die vermoedelijk de een alruinplant voorstellen. Daarnaast staan ook de trompetvormige korenbloemen, met hun kenmerkende blauwe kleur, afgebeeld. Realistische weergaven van de natuur werden door de oude Egyptenaren beschouwd als een eerbetoon aan de zonnegod Aton (wat zon of zonneschijf betekende), schepper van al het leven.

Dit soort patronen kwamen vooral voor in de tijd van Farao Achnaton, toen de Aton nog de enige erkende godheid was.  Paleizen en huizen in de nieuwe hoofdstad Amarna werden in deze tijd versierd met beschilderd pleister of ingelegd met faience tegels met natuurgetrouwe plant- en diermotieven op een witte achtergrond. De tegels werden vervaardigd als afzonderlijke eenheden en vervolgens op muren, vloeren en zuilen samengevoegd als één geheel. De patronen werden voor het bakken van de tegels uitgesneden op de witte achtergrond en vervolgens opgevuld met faiencepasta in de juiste kleur.

Verloting boek Tuinen van de Farao’sTuinen van de Farao's

Van deze prachtige tentoonstelling mogen wij nogmaals vijf boeken (t.w.v. €14,95) verloten, waarin het verhaal rondom de bloemen, planten, kruiden en bomen van het Oude Egypte wordt verteld. In het boek Tuinen van de Farao’s staan objecten uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden afgebeeld, die illustreren hoe mooi en gevarieerd de bloemen en planten in Egypte waren en waarvoor deze werden gebruikt.

Om kans te maken op het winnen van dit boek moet u antwoord geven op de volgende vraag:  Ervaarden de Egyptenaren de jaarlijkse Nijloverstroming positief of negatief, en waarom?

Mail het antwoord op de vraag naar gphilips@virtumedia.nl. De actie loopt tot dinsdag 29 mei 12.00 uur en de winnaars worden op woensdag 30 mei bekend gemaakt.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's