Egypte in het Leids Film Festival

RMO-blog

Rijksmuseum laat in samenwerking met het Leids Film Festival - dat van 23 t/m 28 oktober loopt - vier films zien in de Tempelzaal van het museum aan het Rapenburg. Vanavond draait de Poolse film Faraon uit 1966.

De films draaien telkens om acht uur ’s avonds. De kosten zijn €8,- per avond, en entreekosten voor het museum zijn niet nodig. Gastconservator en egyptoloog Hans van den Berg geeft commentaar bij elke film. Hij is ook verantwoordelijk voor veel van de voorwerpen en diens verhalen die momenteel in de tentoonstelling Het Egypte van Hollywood te zien zijn. Van den Berg over de film Faraon:

“Dit is mijn absolute nummer 1, omdat de film het meest authentieke oud-Egyptische gevoel uitstraalt. Er is in Egypte gefilmd en de makers hebben samen met Poolse egyptologen goed gekeken naar Egyptische afbeeldingen. Boten, pruiken, jurken, priestergewaden, de troon van de farao: alles klopt. En ook het verhaal past goed in de historische periode wFragment uit de Poolse film Faraon.aarin het zich afspeelt."

Land of the Pharaohs

Op zaterdag 27 oktober draait de Amerikaanse film Land of the Pharaohs uit 1955. De film is volgens Van den Berg uniek omdat het de enige film over de constructie van een piramide is. Het verhaal draait echter om een labyrint in een piramide, wat in het oude Egypte nooit het geval was. Toch straalt de film authenticiteit uit omdat het op locatie in Egypte is gefilmd.

Sphinx

Op zondag 28 oktober draait de Amerikaanse film Sphinx uit 1981. Van den Berg noemt dit een vermakelijke film, omdat het in de jaren ’80 van Egypte afspeelt, een unieke setting in vergelijking met andere films over Egypte. Met name opvallend is de tombe van een onbekende farao die in de film met veel gouden voorwerpen wordt getoond. Volgens Van den Berg is dit geïnspireerd op het graf van Toetanchamon, wat echter één van de weinige tombes was met gouden voorwerpen, gezien het feit dat zilver meer waard was dan goud in het oude Egypte.

Het Egypte van Hollywood

Poster van de tentoonstelling Het Egypte van Hollywood.De films worden vertoond in het kader van de nieuwe tentoonstelling Het Egypte van Hollywood van het RMO. Deze tentoonstelling draait om de authenticiteit van de Egyptische cultuur in films van de afgelopen honderd jaar. Doen filmmakers er alles aan om trouw te blijven aan het oude Egypte, of verdraaien ze soms de waarheid om hun films aantrekkelijk te maken?

Lees ook een verslag van Archeologie Online over de tentoonstelling, die van 13 oktober t/m 17 maart 2013 loopt in het RMO.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's