Pools onderzoekt werpt nieuw licht op de bouw van Machu Picchu

Pools onderzoekt werpt nieuw licht op de bouw van Machu Picchu

Pexels

Poolse ontdekking werpt licht op de bouw van Machu Picchu

Onderzoeker Anna Kubicka van de Faculteit Architectuur aan de Wroclaw Technology University heeft vastgesteld dat de Inca's twee modules hebben gebruikt om de gebouwen in Machu Picchu te meten. De basis was 42 cm lang en kwam overeen met de onderarmlengte van de 1,6 meter hoge gemiddelde Inca-bewoner. De tweede, die nog maar net ontdekt is door Dr. Kubicka, is 54 cm lang. Hiermee konden de Inca’s dus de Machu Picchu gebouwen meten, net zoals je alle energiebedrijven van NL hier kunt vergelijken met elkaar. Vergelijk energie via Easyswitch om te besparen op het energieverbruik in je eigen huis, net zoals dat de Inca’s dit mogelijk ook probeerden in Machu Picchu. 

Koninklijke eenheid

Dr. Kubicka noemt het de "koninklijke eenheid" omdat het werd geassocieerd met complexen van representatieve gebouwen en woongebouwen die tot de elite van de Inca’s behoorden. De standaard heeft complexen van boerderij- en werkplaats gebouwen. Kubicka gelooft dat dit het bewijs is dat de meting van het stadsplan van Machu Picchu onder toezicht stond van keizerlijke ingenieurs. Of het systeem ook op andere plaatsen in Inca Peru is gebruikt, moet nog worden onderzocht. 

Spaanse kolonisatie

Dr. Kubicka legt uit dat het onderzoek naar het Inca maatsysteem tot nog toe met name gebaseerd was op de 16e en 17e eeuwse kronieken van de Spanjaarden die die gebieden koloniseerden, en op hun woordenboeken van de Quechua taal, die werd gebruikt door de Inca's. Deze bronnen bevatten informatie over antropometrische metingen, bijvoorbeeld de lengte van de onderarm. 

Veldonderzoek in Machu Picchu

De onderzoeker voerde metrologische analyses uit met metingen uit 2010-2017 tijdens veldonderzoek in Machu Picchu. De veldmetingen werden uitgevoerd door medewerkers van het Machu Picchu National Archaeological Park in samenwerking met het 3D Scanning and Modelling Laboratory-team onder leiding van prof. Jacek Kościuk van de Wroclaw Technology University in samenwerking met prof. Mariusz Ziółkowski van het Center for Pre-Columbian Studies of de Universiteit van Warschau. 

Prime Minister’s Award

Geïnspireerd door een van haar professoren, Jacek Kościuk, en haar fascinatie voor het onderwerp afmetingen en verhoudingen in de architectuur, ontving de onderzoeker de Prime Minister’s Award voor haar proefschrift. Het onderzoek in Machu Picchu was mogelijk dankzij een subsidie van het National Science Center. De Wrocław-onderzoeker zet momenteel haar werk aan het systeem van oude maatregelen voort en concentreert zich op analyses van de mediterrane wereld.

Meer lezen

Ook leuk om te lezen

Landen

Thema's