Mycene

De Leeuwenpoort van Mycene

AlMare via Wikimedia Commons

5 van de mooiste archeologische bezienswaardigheden

Als je geïnteresseerd bent in archeologie, dan is het zeker de moeite waard om bekende archeologische plekken of opgravingen een keer met eigen ogen te bekijken. Om wat inspiratie te geven voor je volgende vakantiebestemming hebben we 5 van de mooiste archeologische bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

1. Mycene, Griekenland

Mycene was in de oudheid een belangrijke stad en het centrum van de Myceense beschaving, die in de periode tussen 1400 en 1200 voor Chr. zijn bloeitijd genoot. Van de stad is alleen nog een gedeelte van de akropolis over, het hoogste punt van de stad waar de elite achter hoge muren woonde. Het meest indrukwekkend is de zogenaamde Leeuwenpoort van Mycene. Deze imposante poort bevat het oudst bekende monumentale beeldhouwwerk van Europa: twee leeuwen aan weerszijden van een zuil. Waarschijnlijk was dit een symbool van het koningshuis van Mycene. De entreeprijs bedraagt acht euro voor volwassenen en vier euro voor kinderen.

2.Tempel van Hatsjepsoet, Egypte

De tempel van Hatsjepsoet werd gebouwd in opdracht van de gelijknamige farao Hatsjepsoet, een van de zeldzame vrouwelijke farao’s, die ongeveer 22 jaar lang Egypte regeerde tijdens de 15de eeuw voor Christus. Ze liet het reusachtige bouwwerk op de westoever van de Nijl bouwen tegenover de beroemde stad Luxor. De tempel moest dienen om de cultus van de farao voort te zetten, zelfs na haar dood. Het bestaat uit drie imposante terrassen en wordt gezien als een architectonisch meesterwerk van de oudheid. Toegangstickets zijn online te bestellen. Mocht je in het buitenland gebruik maken van wifi, zorg er dan voor dat je gegevens goed beschermd zijn met een VPN zoals Express VPN.

3. Göbekli Tepe, Turkije

Voor de ontdekking van Göbekli Tepe in 1963 dacht men dat Stonehenge de oudste door de mens gemaakte religieuze plaats was, maar deze 12.000 jaar oude stad neemt tegenwoordig de eerste plaats in. De neolithische megalieten van de stad worden nog altijd uitgegraven - tot nu toe is slechts 5 % van de volledige vindplaats opgegraven - en de vondsten zijn indrukwekkend: van pilaren met afbeeldingen van oeroude dieren tot hiërogliefen ouder dan die van Soemer, waar de vermeende oudste beschavingen ter wereld ontstonden. Entree is slechts 55 Turkse lira en gratis voor kinderen onder de 8.

4. Archeologisch park Paphos, Cyprus

Het Archeologische park van Paphos is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Cyprus. Het bestaat uit de ruïnes van de belangrijke handelsstad Nea Paphos, die gesticht is in het 4de millennium voor Christus. Eeuwenlang behield de stad zijn belangrijke status, zowel onder het bestuur van de Egyptenaren in de 3de eeuw voor Christus als later onder Romeins bewind. Wellicht de meest opvallende monumenten hier zijn vier Romeinse villa’s, waarbinnen zeer goed bewaarde mozaïeken gevonden zijn. Tickets bedragen 5 euro per stuk.

5. Vallei van de Tempels, Italië

De Vallei van de Tempels is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Sicilië en, met een oppervlakte van zo’n 1.300 hectare, tevens de grootste archeologische vindplaats ter wereld. Hier vind je een verzameling tempels uit de Griekse oudheid, die grotendeels stammen uit de 6de eeuw voor Christus. De grotendeels goed bewaard gebleven tempels vormen mooie inkijk in de architectuur van de klassieke Griekse oudheid. Entreetickets zijn ook bij deze archeologische attractie vanaf 12 euro online te bestellen.

Meer lezen

Ook leuk om te lezen