PREVIEW: Roche de Solutré blijft de verbeelding prikkelen

De Rots van Solutré, in het Département Sâone-et-Loire, is al 150 jaar een van de belangrijke Mis Archeologie Magazine nietprehistorische vindplaatsen van Frankrijk. Deze 'Grand Site de France', ongeveer 70 kilometer ten noorden van Lyon, trekt jaarlijks meer dan 150.000 nieuwsgierige bezoekers. Waar heeft het zijn populariteit aan te danken? Ons redactielid Ad van Schaik ging op onderzoek uit. Je lees het in het komend nummer van Archeologie Magazine, maar wij geven alvast een preview prijs.

Door Ad van Schaik

Auteur Adrien Arcelin schreef het boek onder het pseudoniem Adrien Cranile. In zijn tijd was het niet ongewoon dat wetenschappers hun kennis populariseerden om zoveel mogelijk lezers te bereiken. Arcelin, een sleutelfiguur als het gaat om archeologische opgravingen bij de rots, wilde met zijn roman de prehistorie tot leven wekken met de kennis die hij had opgedaan tijdens de vele opgravingen bij Solutré. Zes jaar eerder, op 27 september 1866, maakte deze Arcelin (1838-1904), een archivaris die belangstelling had voor archeologie, een wandeling aan de voet van de Rots van Solutré. Een stukje bewerkt vuursteen trok zijn aandacht. Toen hij met zijn schoen wat grint verplaatste, vond hij er meer. Adrien kwam terug met een vriend, Henry Testot-Terry (1826-1869), een geoloog met eveneens interesse in archeologie. Beide mannen waren gefascineerd door de voor die tijd nieuwe wetenschap van de oergeschiedenis. Recente vondsten in andere delen van Frankrijk en Zuid-Engeland, zo wisten ze, hadden al geleid tot de conclusie dat de mensheid heel oud moest zijn. Enkele jaren eerder, in 1859 had Charles Darwin zijn 'On the origin of Species' gepubliceerd.

Na meer opgravingen kwamen Arcelin en Testot-Terry tot de conclusie dat er hier in de prehistorie jagers op rendieren en paarden actief waren geweest. De door hen gevonden gereedschappen en fossiele resten werden opgemerkt door de Franse archeoloog en antropoloog Gabriel de Mortillet (1821-1898), die vervolgens in 1868 Solutré bezocht. De Mortillet was vooral geïnteresseerd in de chronologie, de volgorde van de verschillende perioden in de prehistorie. Na bestudering van de vorm van de uit stenen en botten vervaardigde werktuigen trok hij zijn conclusies. Nog datzelfde jaar presenteerde hij op een internationaal archeologisch congres in Norwich (UK) zijn bevindingen. Een late periode in de prehistorie (ca. 22.000 tot 16.500 voor Christus) kreeg dankzij De Mortillet de naam Solutréen, waardoor de Rots van Solutré internationale bekendheid kreeg.

Wil je alles weten over Roche de Solutré? Je leest het in het komende nummer van Archeologie Magazine dat omstreeks 24 augustus verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 13 augustus 16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

[Word abonnee]  [Geef Archeologie Magazine cadeau]