PREVIEW Anarchistisch met een democratisch resultaat: de Noord/Zuidlijn

Een tikje anarchistisch met een democratisch resultaat. Zo zou je de opgravingen van de Noord/Zuidlijn kunnen karakteriseren. Het werk is gedaan door een kleurrijke groep van archeologen, experts, vrijwilligers en werklozen. Er zijn originele en innovatieve presentaties van de vondsten en de tastbare resultaten vormen een documentaire die inzicht geeft over de werkwijze van archeologen en vormen bovendien een catalogus van de geschiedenis van de stad. En dat allemaal weergegeven in een metrostation.

Tekst: Theo Toebosch

Het ondergrondse onderzoek

Het ondergrondse onderzoek heeft in combinatie met al bekende gegevens uit eerdere opgravingen laten zien dat enkele stormvloeden, zoals die van 1170, de voorwaarden hebben gecreëerd voor het ontstaan van wat zou uitgroeien tot de haven- en handelsstad Amsterdam. Gawronski: ‘Voor die tijd was hier sprake van een locatie aan een rivier in een verder gesloten veenlandschap. Na de stormen vergrootte het IJ zich tot een brede volwaardige zeearm van de Zuiderzee, het vroegere Almere.

Vergelijken met Rome

‘Vergelijk de presentatie van de vondsten in de Noord/Zuidlijn eens met Rome waar ze ook opgravingenoor een metrolijn hebben gedaan. Daar heeft het publiek alleen een paar museale vitrines in een metrostation gekregen, met alleen vondsten uit de Romeinse tijd.’

Zelf is hij vooral blij dat alle Amsterdamse scholen een exemplaar van catalogus SPUL krijgen. ‘Door de speciale indeling kunnen leerlingen zien dat mensen vroeger niet anders waren dan wij in de 20e en 21e eeuw. Een rond stukje aardewerk was een werpschijfje, net als een flippo. En wie weet denkt een jongen of meisje na het zien van het boek ook nog: “Ik word later ook archeoloog.”’

Het hele verhaal van de Noord/Zuidlijn lezen? Je leest het in het komende nummer van Archeologie Magazine dat omstreeks 24 augustus verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 13 augustus 16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

[Word abonnee]  [Geef Archeologie Magazine cadeau]