oud egypte

Topstukkenlezing

Lara Weiss over Hatiay, meester van geheimen

Twee keer per maand houdt een conservator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Lara Weiss, conservator collectie Egypte, over de kapel van Hatiay. De Egyptenaar Hatiay was een hoge ambtenaar die leefde in de periode van het Nieuwe Rijk, rond 1300 v.Chr. Hij droeg onder andere de titel ‘meester van geheimen’. Maar welke geheimen kende Hatiay dan? En wat hield zijn werk in? Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 11 december 2022
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • aanmelden voor de livestream
  • kosten: gratis

Hatiay, meester van geheimen

De Egyptenaar Hatiay droeg onder andere de titel ‘meester van geheimen’. Wat hield zijn werk precies in, welke geheimen kende Hatiay en wat zegt dat over zijn beleving van de oud-Egyptische religie? En wat weten we nog meer over deze hoge ambtenaar die leefde in de periode van het Nieuwe Rijk, rond 1300 v.Chr.? Hatiay was in dienst van Maya, van wie het beroemde zitbeeld uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden is. Waarschijnlijk is Hatiay ook in Maya’s graf in Sakkara afgebeeld. Hij heeft echter ook op andere plaatsen zijn stempel achtergelaten. Wellicht is zelfs zijn woonhuis bewaard gebleven.

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Datum

11 december 2022 - 11 december 2023
Meer lezen

Categorie

Tijdvakken

Thema's