Een reconstructie van het mythische paar van Troje

Theatervoorstelling Huis van Troje

Huis van Troje, een coproductie van Toneelschuur Producties en Internationaal Theater Amsterdam, is geïnspireerd op het werk van Euripides. Met name op Trojaanse Vrouwen en Hekabe, en vooral op Cassandra van Lesia Ukrainka. Regisseur Mateusz Staniak nam dat laatste werk van de hedendaagse Oekraïense schrijfster als basis voor een eigen tekst die hij samen schreef met acteur Laura De Geest.

In de bewerking van Staniak en Laura De Geest, werpt Huis van Troje een nieuwe blik op de eeuwenoude mythe van Troje. In de oorspronkelijke verhalen van Euripides werden de vrouwenrollen vaak beperkt tot huilen en klagen over de oorlog. In deze versie hebben deze vrouwen een stem gekregen en wordt onderzocht wat de drijfveren zijn van een heersende klasse in tijden van oorlog. Een nieuwe en indringende kijk op het alombekende Troje-verhaal.

Elsie de Brauw schittert als koningin Hekabe, een vrouw die alleen genoegen neemt met een overwinning en bereid is hier alles voor op te offeren.

Mateusz Staniak over Huis van Troje

‘Leven in een land dat niet actief in oorlog is, begint het grootste voorrecht te lijken dat je kunt hebben. Hoewel we weten dat volledige neutra­li­teit onhaalbaar is, dwingt de toegang tot realtime informatie en sociale media ons, naast de politieke koers van onze regeringen, om een standpunt in te nemen. Hoewel het directe gevaar voor ons leven misschien niet aanwezig is, kunnen we niet onver­schillig blijven, vooral niet als we weten dat onschuldige mensen elders op de wereld nog steeds als ​‘nevenschade’ worden beschouwd. Zij betalen met hun leven voor de beslis­singen van politieke leiders en het inter­na­ti­o­nale politieke schaakspel. Deze voor­stel­ling verkent het concept van geweld, onderzoekt hoe het wordt gepre­sen­teerd en hoe die presentatie onze kijk erop beïnvloedt. Waarom vinden we dat bepaalde mensen meer bescherming verdienen dan anderen? Is het idee van een voort­du­rende strijd tussen iedereen een natuurlijke staat? Zou het weten van de uitkomst ons ontmoedigen om geweld te gebruiken?

Datum

2 maart - 24 april 2024
Meer lezen
Categorie
Tijdvakken
Thema's