PAN-Event 2021

PAN-Event 2021

Op zaterdag 27 november organisert Landschap Erfgoed Utrecht het PAN-Event; hét evenement voor hobbyarcheologen en detectorzoekers uit de provincie Utrecht. Ze hopen deze dag honderden vondsten in te kunnen voeren in de database van Portable Antiquities of the Netherlands (PAN) en een nieuw record te vestigen. Mis dit evenement niet en meld je aan!

Tijdens het PAN-event kun je:

  • je eigen vondsten meenemen
  • op de locatie je digitale collectie opbouwen
  • je vondsten fotograferen in lichtstudio’s
  • gave prijzen winnen
  • kans maken op een plek in de ‘Vondst van de schervendokter’
  • hulp krijgen bij determinatie door materiaalspecialisten
  • een gezellige, leerzame dag tegemoet zien met specialisten
  • rekenen op een programma van 10-17h met lunch
  • je krijgt ook nog toffe goodies mee naar huis

Hoe gaat het PAN-event in zijn werk?


1. Hoeveel vondsten moet ik meenemen?
Neem 20 tot 50 vondsten mee, het liefst daterend uit de late ijzertijd en de Romeinse tijd. Belangrijk om in het achterhoofd te houden, is dat de vondsten typologisch goed duidbaar zijn. Hierdoor is op de dag zelf ook een snelle determinatie mogelijk, als die nog niet voorhanden is. Zelf ga je ook aan de slag met het registreren van deze vondsten in PAN. De hele dag zijn er specialisten aanwezig om je te helpen.

2. Moet ik mijn eigen camera/laptop meenemen?
Indien mogelijk, neem zoveel als mogelijk zelf mee. We hebben niet voor iedereen een laptop of camera tot onze beschikking.

3. Moet ik mijn vondsten al gefotografeerd hebben voor zaterdag 27 november?
Als je snel aan de slag wil met de registratie van je vondsten, is het fijn als zoveel mogelijk al is gefotografeerd. Belangrijk is dat vondsten worden gefotografeerd op een witte achtergrond met een meetlatje (en verschillende aanzichten). Op 27 november richten we ook 4 fotostudio’s in, waar je zelf aan de slag kan met je eigen smartphone of camera. Over hoe zelf vondsten kan fotograferen, publiceren we binnenkort hier een handleiding.

4. Zijn er nog andere zaken om mee te nemen?
Als je thuis een internetkabel hebt, waarop je je laptop kan aansluiten; neem die voor de zekerheid mee. We streven er naar dat alles zoveel mogelijk via de lokale Wifi verloopt. Als er iets misgaat met de Wifi, ben je alsnog voorbereid en brengen we een LAN-verbinding tot stand.

Foto: Pixabay

Datum

27 november 2021
Meer lezen

Categorie

Landen