Onderzoek naar het Huis te Merwede

Festival: Onderzoek naar het Huis te Merwede

Hoe zag het Huis te Merwede er uit? Had het zoals op oude schilderijen te zien is een stenen omwalling of is dat ontsproten aan de fantasie van de schilder? Op deze vragen hopen archeologen binnenkort antwoord te krijgen.

Huis te Merwede

Het onderzoek vindt plaats tijdens de Nationale Archeologiedagen op zaterdag 14 oktober 2017. Archeologen gaan grondboringen zetten op het terrein waar ooit Huis te Merwede stond. Ook hopen ze de exacte plaats van de slotgracht te vinden. Deze en meer activiteiten worden georganiseerd door AWN-vrijwilligers in de archeologie afdeling Lek- en Merwestreek. Op interactieve wijze wordt het leven in de middeleeuwen getoond en er wordt uitgelegd hoe archeologisch onderzoek onderwater in zijn werk gaat. De activiteiten zijn voor jong en oud toegankelijk van 10:30-16:00.

Hoekse en Kabeljauwse twisten

Het Huis te Merwede  is gebouwd tussen de jaren 1307 en 1335 op het knooppunt van de rivieren Oude Maas, Noord en Merwede, als plaats waar het stapelrecht werd uitgeoefend. Het kasteel is in 1418 ten onder gegaan tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten ten tijde van het beleg van Dordrecht. 

Sint Elizabethsvloed

De restanten die na de verwoesting overbleven zijn door de Sint Elisabethsvloed van 1421 verder aangetast. In de jaren zestig van de vorige eeuw was de fundering van de graanschuur die mogelijk bij Huis te Merwede hoorde nog te zien tijdens extreem lage waterstand van de rivier. Huis te Merwede is een van de oudste kasteelruïnes in Nederland (al vanaf 1418).Van het kasteel resteert nog een 14e-eeuwse toren met muren van ongeveer twee meter dikte.

nl.wikipedia.org/

afbeelding: Louw [CC BY SA 2.5 nl(https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/nl/deed.en)],via commons.wikimedia.org/

 

Datum: 14 okt 2017
Website: klik hier