Mantelspelden uit Vechten

Nationale vondstendag in het RMO

Benieuw of die vreemd gevormde steen die je op het strand of in het weiland hebt gevonden misschien wel een prehistorisch gereedschapstuk is? Je ontdekt het tijdens de ‘Nationale vondstendag’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden op zaterdag 17 juni. Iedereen kan hier zijn eigen vondsten meebrengen, om door experts te laten beoordelen. Hierbij mag je maximaal vijf vondsten meenemen. En extra mooi: hieraan deelnemen is helemaal gratis, mist jij je vooraf aanmeldt.

In de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden zitten op zaterdag 17 juni meer dan tien archeologen, historici, muntenexperts en dierenspecialisten klaar om alle bodem- en strandvondsten die bezoekers meenemen te  analyseren. Ook zijn er medewerkers van Portable Antiquities Netherlands (PAN, de meldingsprocedure voor zoekers), Stichting Archeohotspots, het platform Archeologie op de Kaart en de Universiteit Leiden die vertellen over hun werk, over archeologie studeren en het hoe-en-waarom van archeologische vondsten melden. De specialisten kunnen de vondsten niet taxeren. Alle voorwerpen zijn in principe welkom, op voorwaarde dat ze in Nederland zijn gevonden.

Aanmelden

Aanmelding voor de Nationale vondstendag kan via de website van het RMO. Er zijn zes tijdsblokken: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 of 15.00 uur. Eenmaal in het museum kunnen bezoekers de hele dag blijven. Het museum is open tot 17.00 uur. De toegang voor de Nationale vondstendag in de Tempelzaal is gratis. Voor bezoek aan de andere museumzalen en tentoonstellingen gelden de reguliere toegangsprijzen. 

Datum

17 juni 2023
Meer lezen

Categorie