Het Rijksmuseum van Oudheden

Leidse stellingen lezing: Onderzoek van antieke steden geeft ons nieuwe ideeën voor stedenbouw

Naar aanleiding van het succes van de Leidse Stellingen-lezingreeks van 2022 bundelen de Leidse Faculteit der Archeologie en het Rijksmuseum van Oudheden opnieuw de krachten. Twee keer per maand is er een online lezing van één van de vermaarde wetenschappers van de faculteit. Wat drijft hen in hun werk? Met prikkelende stellingen en mooie verhalen nemen zij u mee in de wereld van de archeoloog. De lezingen worden in het Engels gegeven. Op 24 oktober is het woord aan Tuna Kalayci

Stelling: Onderzoek van antieke steden geeft ons nieuwe ideeën voor stedenbouw

Kerkenes is een enorme nederzetting uit de ijzertijd in Turkije. Met 270 hectare is het de grootste pre-Hellenistische stad op het Anatolische schiereiland. Het archeologische Kerkenes Project zet al vanaf het begin georuimtelijke digitale technieken in voor de documentatie en analyse van de indeling van de stad. Mede dankzij deze digitale toepassingen kunnen archeologen nu enkele kritische vragen stellen: waar waren de mogelijke buurten? Hoe verplaatsten mensen zich in de stad? Waar lagen de belangrijkste straten?

Ideeën voor alternatieve stedelijke omgevingen

Vanwege de unieke historische setting en behoudsomstandigheden is Kerkenes een uitzonderlijke archeologische casestudy. Het stelt wetenschappers in staat blijvende verbanden tussen moderne en vroege stedelijke omgevingen te onderzoeken. Deze experimenten zijn vooral belangrijk omdat we in de toekomst duurzamere en bewandelbare steden hopen te bouwen. Archeologie beschikt over de middelen én instrumenten om alternatieve stedelijke ideeën aan te bieden.

Interesse? Schrijf je in!

Datum

24 oktober 2023
Meer lezen

Categorie

Landen

Tijdvakken