Zorgde de landbouwrevolutie ook voor een genetische revolutie?

Toen 8500 jaar geleden de landbouw naar Europa kwam, veranderde niet alleen de manier van leven, maar ook de DNA-structuur van de Europeanen. Dit hebben wetenschappers onderzocht.

Landbouw en natuurlijke selectie

Wetenschappers konden al eerder aanwijzingen vinden voor het idee dat onze Europese voorouders  via natuurlijke selectie aan de landbouwcultuur zijn aangepast. Dit konden zij doen door levende Europeanen te bestuderen. Nu wordt dit idee ondersteund en uitgewerkt door een nieuw onderzoek naar het DNA van 230 mensen die duizenden jaren geleden in Europa, het Russische steppegebied en Turkije leefden.

Landbouw uit het Nabije Oosten

Hoewel er al eerder bewijs gevonden werd voor het idee dat mensen zich aanpasten aan de landbouwcultuur, kon nog niet worden vastgesteld wanneer dit gebeurde of hoe dit precies gebeurde. Onderzoeken naar steeds meer DNA van oude Europese skeletten hebben uitgewezen dat het DNA van Europeanen afkomstig is uit drie streken: Europa, het vroegere Nabije Oosten en de steppegebieden in Rusland. Waarschijnlijk is de landbouwcultuur door de groep uit het Nabije Oosten meegebracht.

Langer, lichter en beter in het verteren van melk

Het onderzoek stelde 12 genetische mutaties vast die plaatsvonden als gevolg van de komst van de landbouwcultuur. Zo werd de Europese bevolking als gevolg van de veranderende levensstijl onder andere beter in staat melk te verteren, werden Europeanen langer en werd de kleur van de ogen en de huid lichter. Voordat de landbouw zo’n 8500 jaar geleden naar Europa kwam leefden er in Europa jagers-verzamelaars.

Bronnen

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

www.nytimes.com

www.washingtonpost.com

Afbeelding

Wikimedia Commons, 'Painter of the burial chamber of Sennedjem', The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei.

Meer lezen
Landen
Thema's