Geen foto

Zoektocht naar de verborgen schat van Hitler

Leon Giesen. Foto door Marcel Prins via WikimediaDe Utrechtse theatermaker Leon Giesen denkt te weten waar een verborgen schat van Hitler ligt. Hij denkt namelijk dat hij een code gekraakt heeft die volgens de journalist Karl Hammer de plek van de schat bevat. Met een bijdrage van het publiek wil hij op 12 september 2013 de schat gaan zoeken. Hiervoor heeft hij een bedrag van vijftienduizend euro nodig.

Secretaris van Hitler

Op 12 december 2012 kwam journalist Karl Hammer in de media met een gecodeerde brief van Martin Bormann, de secretaris van Hitler, Martin Bormann. Beeld van Duits Nationaal archief Bild 183-R14128Adie de vindplaats zou aanduiden van een schat van Hitler. Deze zou bestaan uit goud en diamanten, die Hitler aan het eind van de oorlog heeft verstopt. De brief was bestemd voor Hitlers boekhouder. De boekhouder en de secretaris hebben beiden de oorlog niet overleefd.

De brief werd gegeven aan de Duitse pastoor Otto met de bedoeling dat hij hem zou doorgeven aan een terreurgroep van de nazi’s. Otto wil niks meer te maken hebben met de oorlog en trekt zich terug in een klooster. Hij heeft de brief op dat moment nog steeds in bezit. Hij ontfermt zich over een joods jongetje die de brief uiteindelijk erft. De brief wordt vervolgens doorgegeven in de familie tot het bij meneer Schulz komt. Hij krijgt de code niet gekraakt en ontmoet Karl Hammer. Karl is erg geïnteresseerd en besluit hem te helpen met de zoektocht.

Twaalfduizend euro voor codekrakers

Jarenlang heeft hij geprobeerd de code te kraken, zonder succes. Als laatste optie betrok hij het publiek erbij en loofde sinds 12 december 2012 twaalfduizend euro uit aan de persoon die de code weet te kraken. De brief is een vel bladmuziek met Germaanse runentekens, de liedtekst en een letter ‘M’ in de partituur.

Vergunning voor opgraving

Sinds Karl Hammer met de code in de media kwam, probeert theatermaker Leon Giesen het te kraken. Volgens hem ligt de schat verborgen in de Zuid-Duitse plaats Mittenwald. Met behulp van zijn notaris, advocaten en een gouddetector wou hij de schat gaan opgraven, maar werd tegengehouden door de Duitse politie. Hij mocht niet verder graven, maar hij kon nog wel geologisch onderzoek doen dat inderdaad aantoonde dat er iets vreemds in de grond zit.

Crowd funding

Om verder te mogen graven heeft hij vijftienduizend euro nodig. Op het moment is hij in overleg met de gemeente en hij hoopt op 12 september 2013 de schat te vinden in Mittenwald. Hij vraagt het publiek om financiële steun om het geld bij elkaar te krijgen. Het is mogelijk om voor vijftig euro een aandeel te kopen voor zijn zoektocht.

Bron: AD en Volkskrant

Meer lezen
Tijdvakken
Landen