Geen foto

Zeldzame zegelstempel van Harrapaanse Indus beschaving gevonden

In Pakistan is er een zeldzame zegelstempel gevonden van de Indus beschaving.Pakistaanse archeologen hebben een zeldzame zegelstempel gevonden, afkomstig van de oude beschaving van de Indus Vallei. Het is een in steen gegraveerd figuur van een steenbok. De stempel wordt gedateerd tot 2.500 tot 2.000 jaar voor Christus. 

De vondst is gedaan nabij het Derawar Fort op de plek waar vroeger de bedding van de Hakra rivier liep. Een zeskoppig archeologisch team van de Punjab Universiteit deed de opgraving. Volgens de voorzitter van het Archeologisch Departement van de universiteit betekent de zeldzaamheid van de vondst dat het een unieke en aparte groep betreft binnen de Harappaanse cultuur. 

De zegel is vrijwel vierkant van vorm en de gravering getuigt van groot vakmanschap en artistiek talent. Zowel de spieren, genitaliën, hoeven en staart van de steenbok zijn zeer precies te herkennen. Het heeft een andere stijl dan gebruikelijk is onder Harrapaanse zegels.

De Harrapaanse beschaving bloeide tussen 2.600 en 1.900 voor Christus in de vallei van de rivier de Indus. Het behoort tot de oudste beschavingen ter wereld en kenmerkte zich door oude steden vergelijkbaar met die van het oude Mesopotamië en Egypte. Op zijn hoogtepunt had de vallei een bevolking van meer dan vijf miljoen mensen, had men huizen met meerdere verdiepingen, bouwde men steden van baksteen, en graveerden vakmannen zegelstempels in steen.

Bron: DNA India

Meer lezen
Tijdvakken
Landen