Geen foto

Zeldzame Karel V penning gevonden

Foto: ARC bv - L. de JongBij een opgraving in het historische centrum van Grave troffen archeologen onlangs een penning aan die zo zeldzaam is dat er zelfs nog geen exemplaar van in  de nationale verzameling van het Geldmuseum in Utrecht aanwezig is. Op de penning is een portret te zien van keizer Karel V.

Op het omschrift van de penning staat IMP CES CAROLVS V HISP A C VTIVSQ  SICILIATE IERVSALE REX ARCHIDVX AVST PPP AVG. In vertaling: 'De heerser keizer Karel V koning van Spanje van beide Siciliën en van  Jeruzalem aartshertog van Oostenrijk de godvruchtige de gelukkige de  vermeerderaar'. De eenzijdig bewerkte penning is van Duitse  oorsprong en te dateren op 1520, toen Karel V pas twintig jaar oud was. De  penning is gegoten, in een koper - tin legering. Waarschijnlijk heeft een  eigentijdse houtsnede gediend als voorbeeld voor het portret.

De nederzetting Grave is in de tweede helft van de 12e eeuw ontstaan rond het kasteel van Grave. In het midden van de 13e eeuw ontving Grave stadsrechten. In de 14e eeuw werd er een verdedigingsmuur om  de stad heen gelegd.

Het archeologisch onderzoek in Grave wordt door uitgevoerd door ARC bv naar aanleiding van de nieuwbouwplannen voor het project Hart van Grave. Dit  prestigieuze project omvat de ontwikkeling van een woon- en winkelgebied in  de kern van de Middeleeuwse stad, op de plek van het oude gemeentehuis.

De archeologen vonden verschillende cultuurlagen; eeuw na eeuw ‘op elkaar gestapelde’
bewoningslagen. In één van de werkputten zijn zelfs vijf lagen onder elkaar aangetroffen,  bovenaan beginnend met muurwerk uit de 18e en 19e eeuw. Daaronder vinden nog ouder muurwerk, gevolgd door de donkere brandlaag van de grote stadbrand in 1415. Onderaan ligt de cultuurlaag met de houten resten van één van de  vroegste Graafse onderkomens uit de 13e of 14e eeuw. De Karel V penning lag 
onder de vloer van één van de vele huisplattegronden die bij de stadsopgraving blootgelegd werden. Het onderzoek wordt in juni afgerond, waarna gestart wordt met het determineren van de talloze vondsten van voornamelijk aardewerk en glas.

Bron: www.arcbv.nl

Meer lezen
Tijdvakken
Landen