Geen foto

Zeldzame diervormige heuvels gevonden in Peru

De diervormige heuvels in Peru zijn ouder dan de Nazca Lines.In Peru zijn de oudste door mensen gemaakte figuren in de vorm van verschillende dieren gevonden. De rond de 4.000 jaar oude figuren zijn omtrekken van dieren, welke opgeworpen zijn met behulp van geweven manden of zijn uitgehakt in steen.

De figuren variëren in grootte en zijn onder andere gemaakt in de vorm van een orka, een enorme condor, een kaaiman/puma monster en zelfs een eend en zijn vermoedelijk het oudste bewijs voor diervormige heuvels buiten Noord-Amerika, zegt Robert Benfer, gepensioneerd antropoloog aan de Universiteit van Missouri. 

“Het is een zeer onverwachte vondst”, aldus Benfer. “Het is zeker onverwacht voor archeologen als ikzelf, wie eerder over deze sites gelopen zijn zonder zich te realiseren waar ze overheen liepen”. 

De hiervoor oudste dierlijke figuren zijn gevonden in Nazca, deze zijn 2.000 jaar oud. De ‘Nazca Lines’ zijn simpele omtrekken van dieren die de woestijn van Nazca sieren. Net als de pas gevonden figuren in Peru, hadden ze waarschijnlijk een rituele betekenis. Tevens kwamen de heuvels waarschijnlijk overeen met de constellaties die de oude volken uit de Nazca woestijn zagen in de sterren. Dezelfde constellaties doken later ook op bij de Inca’s. 

Benfer ontdekte de figuren tijdens het bestuderen van satelliet foto’s van vijf valleien aan de kust van Peru. Als eerste ontdekte hij de enorme condor. Op de plaats van het oog van de condor zijn houtskoolresten gevonden, wat kan duiden op het verbranden van offergiften. 

Benfer denkt dat de figuren een toeristentrekker zullen worden. “Dit is nog maar het topje van de ijsberg” zegt hij. “Ik heb nog maar vijf van de 54 valleien aan de kust van Peru onderzocht. Het is aannemelijk dat de andere valleien nog meer figuren bevatten.”

Bron: Live Science

Meer lezen
Tijdvakken
Landen