Geen foto
Samson bijbel verhaal

Samson verwoest de tempel van Dagon.

Gustave Doré  (1832–1883)

Zegel bewijst vermoedelijk Bijbelverhaal Samson

Archeologen hebben in Israël een stenen stempel gevonden met een afbeelding die mogelijk verwijst naar het Bijbelverhaal van Samson, de man die zijn enorme kracht ontleende aan zijn haar. De stempel is het eerste archeologische bewijs voor het vermoedelijke bestaan van Samson.

De stempel is maar zo’n twee centimeter in diameter en beeldt een man met lang haar af die vecht tegen een groot dier, zeer waarschijnlijk een katachtige vanwege de afgebeelde staart. In het Bijbelverhaal doodde Samson, eveneens een man met lang haar, een leeuw.

De zegel is gevonden op de archeologische site Tell Beit Shemesh in het Judeagebergte nabij Jeruzalem. De vondst lag in een bodemlaag die dateert uit de 11de eeuw voor Christus. Dit was dezelfde periode waarin de Joden - volgens de Bijbel - werden geleid door de zogeheten richters, waarvan Samson er één was.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


De archeologische site ligt vlakbij de rivier Nahal Sorek. Deze rivier werd als de grens beschouwd tussen de gebieden van de Filistijnen en die van de Israëlieten. Gezien het feit dat het Bijbelverhaal van Samson veelal draait om deze twee volkeren, is de kans groot dat de afbeelding op de zegel de sterke krijger afbeeldt.

Toch beweren de toezichthouders van de opgravingen, Schlomo Bunimovitz en Zvi Lederman van de Tel Aviv universiteit, niet dat het daadwerkelijk Samson is die wordt afgebeeld. Volgens hen vertelt de zegel alleen maar het verhaal van een held die indertijd tegen een leeuw vocht. Dat verhaal zou dan uiteindelijk opgenomen zijn in de Bijbelse tekst.

De archeologen vonden ook een groot aantal varkensbotten nabij de Sorek rivier. Deze lagen in het toenmalige gebied van de Filistijnen, terwijl er niks lag aan de kant van de Israëlieten. Dit duidt vermoedelijk op een keuze van de Israëlieten om geen varkensvlees te eten, om zich te onderscheiden van de Filistijnen. “Deze details voegen een legendarisch tintje toe aan het sociale proces dat twee vijandelijke groepen doorstonden om hun eigen identiteiten te creëren, net zoals dat vandaag de dag gebeurt op veel grensgebieden,” aldus Bunimovitz.

Samson

Het Bijbelse verhaal van Samson vertelt over een krijger met supernatuurlijke kracht. Samson ontdekte deze kracht toen hij een leeuw tegenkwam en deze doodde met zijn blote vuisten. Later vermoordde hij eigenhandig duizend Filistijnen, waarna hij verleid werd door de Filistijnse vrouw Delila. Zij lokte hem in de val en knipte in de nacht zijn haar eraf, waardoor Samson zijn krachten verloor.

Samson werd door de Filistijnen gevangen, zijn ogen werden uitgestoken en hij werd in Gaza aan het werk gezet om een molen te draaien. Een tijd later werd hij naar de tempel van Dagan gebracht om de massa te vermaken. Hij leunde tegen een pilaar en vroeg God om één laatste keer zijn kracht terug te krijgen. Die kreeg hij, waarna Samson de tempel liet instortten en samen met duizenden Filistijnen stierf.

Bron: Discovery News


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen