Geen foto

Weerbericht op Tempest Stele verandert chronologie Bronstijd

Weerbericht op Tempest Stele verandert chronologie Bronstijd Op een Egyptische stenen blok, de zogeheten Tempest Stele, van circa 3500 jaar oud zijn door nieuw onderzoek inscripties gevonden die wijzen op het weer. Dit ‘weerbericht’ zou mogelijk nieuwe inzichten kunnen geven over het verleden van het Midden-Oosten.

Weerbericht omschrijft vulkaanuitbarsting

Uit de nieuwe vertaling blijkt dat er regen, donkerte en stormachtige taferelen worden beschreven. Deze omschrijving duidt volgens wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Chicago op de uitbarsting van de vulkaan op het eiland Thera. De grootse omvang van de vulkaanuitbarsting op Thera, nu beter bekend als Santorini, zou zelfs in Egypte merkbaar geweest zijn.

Gevolgen vondst

Recent onderzoek toont aan dat de Tempest Stele uit de tijd komt waarin farao Ahmose regeerde over Egypte. Nu blijkt dat de inscriptie de gevolgen van de vulkaanuitbarsting te Thera beschrijft, worden er vraagtekens geplaatst achter de voorheen aangehouden chronologie van het Bronstijd. Wanneer de officiële bewijzen geleverd worden voor deze bevinding, zal Ahmose’s regeerperiode moeten worden aangepast.

Voorheen werd aangenomen dat Ahmose’s regeerperiode in 1550 v.Chr. begon, maar vermoedelijk is dit zo’n dertig tot vijftig jaar eerder zijn geweest. De nieuwe tijdlijn kan helpen om meer inzichten te verkrijgen in de rol die de natuur heeft gespeeld bij de verschillende ontwikkelingen in het oude Midden-Oosten. De problemen die ontstonden door de uitbarsting hebben er mogelijk voor gezorgd dat het Babylonische Rijk verzwakt was. Dit kan een reden zijn geweest voor de overwinning van de Hettieten.

Bron: Phys.org

Meer lezen
Landen
Thema's