Weekoverzicht ArcheologieOnline

Hieronder een kort overzicht van de archeologische vondsten deze week. 

IS vindt 2600 jaar oud paleis in Mosul

In de Iraakse stad Mosul, waar eerder de troepen van de Islamitische staat (IS of ISIS) vernielingen aanrichtten, zijn resten van een Assyrisch paleis gevonden. IS zelf zou de ontdekking hebben gedaan en de archeologische vondsten hebben verkocht. Nu de IS grotendeels verdreven is uit Mosul, kunnen archeologen het Assyrische paleis in Mosul beter bekijken, meldt dagblad Trouw. Lees hier meer.

Zilveren munten schat gevonden in West-Friesland

In het West-Friese dorp Westwoud, tussen Hoorn en Enkhuizen, hebben archeologen bijna negentig zilveren munten gevonden uit de periode 1542-1571. De meeste munten hebben een afbeelding van de Spaanse koning Filips II erop. Hij was toen heer over de Nederlanden. Onder de munten bevind zich ook één karolusgulden (1542-1552) en één henricusdaalder (1558-1568). Lees hier meer.

Uitzonderlijke piramide ontdekt in Egypte

Een groep Egyptische archeologen heeft in de buurt van de Egyptische dodenstad van Memphis een koningsgraf ontdekt. Uit de indeling en stenen die zijn gebruikt kan worden geconcludeerd dat de piramide stamt uit de 13e dynastie en zo'n 3700 jaar oud is. Van wie het koningsgraf is, moet nog worden onderzocht. Lees hier meer.

Meer lezen