Geen foto

Wederom scheepswrak met waardevolle schat ontdekt

Aan boord van de Mantola zou 14 miljoen euro aan zilver liggen.Het Amerikaanse bergingsbedrijf Odyssey heeft wederom een scheepswrak gelokaliseerd met een waardevolle schat. Er zou 18 ton aan zilver aan boord zijn, met een totale waarde van 14 miljoen euro. Nog geen drie weken terug vond het bedrijf een wrak voor de kust van Ierland, de SS Gairsoppa, met 150 miljoen euro aan zilver aan boord.

Odyssey specialiseert zich in het lokaliseren van scheepswrakken en het recupereren van hun lading. Het bedrijf meldde recentelijk de ontdekking van een Brits scheepswrak uit 1917 in de Noord-Atlantische Oceaan. Het zou de Mantola zijn, een Brits schip dat tijdens de Eerste Wereldoorlog door een Duitse onderzeeër werd vernield. Het wrak bevindt zich 2.500 meter onder de zeespiegel.

Net zoals bij de Gairsoppa mag Odyssey tachtig procent van de buit van de Mantola behouden, in overeenstemming met een akkoord dat is getekend met de Britse autoriteiten. Beide schatten worden tijdens één grootschalige operatie naar boven gehaald.

De SS Gairsoppa werd onlangs door Odyssey gevonden in de Atlantische Oceaan vlakbij Ierland. Dit was een Brits vrachtschip en is in 1941 door een Duitse U-boot gezonken. De Gairsoppa had een tekort aan brandstof en probeerde, tevergeefs, de Ierse haven Galway te bereiken. Lees hier meer over die vondst.

Nuestra Señora de las Mercedes
Odyssey was ondertussen verwikkeld in een rechtszaak waarin het bedrijf ervan beschuldigd werd onrechtmatig de inhoud van een scheepswrak toegeëigend te hebben. Het ging om de Nuestra Señora de las Mercedes, een Spaans schip dat in 1804 door de Britse marine tot zinken werd gebracht bij de Slag bij Kaap Santa Maria. Odyssey had het schip in 2007 gevonden, maar de Spaanse autoriteiten waren van mening dat de inhoud van het  wrak aan Spanje toebehoorden. Lees hier meer over die rechtszaak.

Bron: De Morgen

Meer lezen