Slaven Egypte

-

-

Vrijwillige en betaalde slavernij in het Oude Egypte

Volgens de resultaten van een onderzoek van egyptoloog Kim Ryholt van de Universiteit van Kopenhagen gaven sommige Egyptenaren zich 2.200 jaar geleden vrijwillig op om als tempelslaaf te werken. Uit bronnen blijkt bovendien dat ze de tempel betaalden.

Ryholt bestudeerde tijdens het onderzoek een reeks slaafcontracten van papyrus die eerder in de historische Egyptische tempelstad Tebtunis en in andere delen van Europa zijn gevonden. Vertaald is het volgende te lezen op het papyrus: “Ik ben met ingang van heden uw bediende, en ik zal maandelijks tweeënhalf kopermunten afstaan als mijn slaafhonorarium voor Soknebtunis, de almachtige god”.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Dit is een gedeelte van een tekst die op ca. honderd slaafcontracten stond. Ryholt heeft deze teksten in de laatste paar jaren verzameld en geanalyseerd. Het is de eerste keer dat deze teksten gecombineerd onderzocht worden. De resultaten van de egyptoloog zijn te vinden in een recent gepubliceerd artikel.

Aan hun lot ontkomen

Het is vooralsnog onbekend hoe de slaven aan het geld kwamen. Ryholt vermoedt dat deze vrijwillige slaven in hun ‘vrije tijd’ verschillende soorten betaalde handarbeid verrichtten. Slaven werden indertijd immers toegestaan een inkomen te hebben. De vraag waarom iemand vrijwillig slaaf wilde worden, is eveneens nog een raadsel.

De meest voor de hand liggende verklaring is dat men op deze manier gedwongen arbeid vermeed. Tempelslaven moesten namelijk vooral landbouwkundige taken verrichten, terwijl zware arbeid zoals graven en bouwwerk onder de gedwongen arbeid viel. Ryholt vermoedt dat deze ‘maas in de oude Egyptische wetgeving’ slechts zestig jaar bestond , waarschijnlijk van 190 tot 130 voor Christus, omdat er geen bewijs is gevonden dat dergelijke praktijken voor of na deze periode werd uitgevoerd. Waarschijnlijk maakten de farao’s hier indertijd een einde aan, omdat ze zo teveel arbeidskrachten misliepen.

Ryholt ontdekte tevens dat deze vrijwillige slavernij door werd gegeven aan nakomelingen. “Ik ben met mijn kinderen en de kinderen van mijn kinderen uw bediende,” valt te lezen op de contracten, die in het Demotisch (een historisch schrift) zijn geschreven.

Bron: House of Wisdom
Beeld: Egyptische slaven worden behandeld. Door GoShow via Flickr.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer lezen