Vondsten uit de prehistorie in hartje Zutphen

Zutphen heeft een lange geschiedenis en is een van de oudste en best bewaarde steden van Nederland. Door een unieke archeologische vondst in de binnenstad blijkt de geschiedenis van Zutphen terug te gaan tot ongeveer 1200 v. Chr.

Bronstijd urnen

Op een onverwachte plek stuitten archeologen op een kleine begraafplaats. Daar vonden ze 3200 jaar oude urnen. Het is voor het eerst dat de sporen uit de Bronstijd zo duidelijk zijn in Zutphen. De crematiegraven dateren uit1200-1100 v. Chr. Dit is een overgangsperiode van de midden naar de late Bronstijd en volgens onderzoekers zeer oud voor urnenbegravingen. Gebruikssporen van eeuwen later door bewoning en akkerbouw hebben sommige graven flink beschadigd.

Nederzetting uit de IJzertijd

Het archeologisch onderzoek bracht ook een IJzertijd nederzetting aan het licht. De vondst ging gepaard met veel aardewerken scherven. Samen met de grondsporen zijn deze te dateren op 500 v. Chr. Het terrein is later ook als akker gebruikt. De werkzaamheden op de akker hebben de grond verstoord en aan een aantal urnen schade toegebracht.

Vondsten in expositie Panorama van de Stad

Uit een jongere periode vonden archeologen sporen van Middeleeuwse bewoning en kelder van huisjes uit de 19e- eeuw. Vanaf 5 september zijn de urnen te bezichtigen in de mini-expositie 'Panorama van de Stad'. Van maandag tot en met donderdag zijn ze vrij toegankelijk te bekijken tussen 13:00 en 16:00 uur in het oude stadhuis in Zutphen.

www.zutphen.nl/

Afbeelding Michielverbeek -eigen werk-  [CC BY SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via commons.wikimedia.org/

Meer lezen
Tijdvakken
Landen