Geen foto

Vondsten in Berlicum wijzen bewoning 15e eeuw aan

De voorwerpen duiden aan dat er in de 15e eeuw bewoning was.Archeologische vondsten aan de Nijvelaar in Berlicum tonen aan dat er in de vijftiende eeuw al mensen in het gebied woonden. Het werd tot nu toe gedacht dat het gebied voor Het Beleg van Den Bosch in 1629 niet werd gewoond.

Archeoloog Jeroen Flamman zei dat de proefsleuf aan de Nijvelaar ‘bezaaid met vondsten’ was. Ze vonden onder andere een schoenzool, potten, deksels en hakblokken. Het onderzoek werd uitgevoerd door Vestigia in opdracht van de Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie WillemsUnie. Het onderzoek wordt verricht naar aanleiding van de nieuwe Zuid-Willemsvaart. Er zijn enkel nog proefsleuven gemaakt.

Er wordt ook onderzoek gedaan naar de linie waarmee Frederik Hendrik in 1629 Den Bosch omsingelde, de zogeheten circumvallatielinie. Onlangs werd nog de Hollandse Schans, een onderdeel van de linie, opgegraven in Groenlo. Volgens Flamman ontbreekt er momenteel nog archeologisch bewijs voor de linie in het gebied van ’s Hertogenbosch, maar hoopt hier snel verandering in te brengen.

Morgen is er een themadag over het onderzoek van Vestigie. Dit vindt plaats in het informatiecentrum Zuid-Willemsvaart in Rosmalen. De vondsten die aan de Nijvelaar zijn gedaan, zijn dan te bezichtigen.

Bron: Brabants Dagblad

Meer lezen
Tijdvakken
Landen