Geen foto

Vondsten bewijzen mogelijk koning Davids bestaan

Beeld van koning DavidDe 3.000 jaar oude vondsten uit een ruïne in Khirbet Qeiyafa, dertig kilometer van Jeruzalem, vormen mogelijk het bewijs voor het bestaan van koning David. De vondsten werden aangetroffen in een complex waarvan de architectuur sterk overeenkomt met de Bijbelse beschrijvingen van de cultus in de tijd van koning David.

Onder de vondsten zijn verschillende soorten aardewerk, gereedschap van metaal en steen en vele kunst- en rituele voorwerpen. Daarnaast zijn er ook drie grote kamers aangetroffen, die gebruikt werden voor rituelen en deel uitmaakten van een groter complex. Deze ruimtes werden voornamelijk gebruikt voor rituelen.. Dit was voor deze periode relatief ongebruikelijk, aangezien de meeste culturen hun rituelen uitvoerden in afzonderlijke bouwwerken. De Bijbel beschrijft dit ook in de tijd van koning David.

Oude volk van Israël

De onderzoekers denken dat het complex een elitaire vestiging was, gezien de zeer gedetailleerde architecturale stijl. Deze stijl werd in de tijd van koning David al ontwikkeld. Tevens is de constructie typisch voor een Koninklijke levensstijl. Daarnaast zijn er in de kamers geschriften gevonden die voorschrijven dat het verboden was om menselijke en dierlijke figuren af te beelden. Dit gebruik komt overeen met het monotheïstische geloof van het oude volk van Israël.

Tempel van Solomo

De resten werden al in 2007 ontdekt en zijn sindsdien uitvoerig bestudeerd. Inmiddels zijn de onderzoeksresultaten gepubliceerd in het boek ‘Footsteps of king David in the Valley of Elah’. “De resten kunnen ons ook helpen een beeld te scheppen van de Tempel van Solomo, gezien het feit dat de kamers dertig tot veertig jaar voor de bouw van de tempel tot stand kwamen,” aldus archeoloog Yosef Garfinkel. Volgens Garfinkel is dit de eerste keer dat er een bouwwerk uit de tijd van koning David rondom een stad wordt aangetroffen.

Bewijs voor koning David

Volgens Garfinkel zijn de vondsten het bewijs dat koning David heeft bestaan. Door veel mensen wordt het bestaan van de historische figuur van koning David in twijfel getrokken. Zij denken dat hij een mythisch figuur was of dat hij slechts de leider van een kleine stam was.

“Op de plek van Khirbet Queiyafa hebben wij door de jaren heen duizenden dierenbotten gevonden. Deze botten kwamen van schapen, geiten en rundvee, maar geen varkens. De gedane vondsten vertonen ook geen menselijke of dierlijke figuren. Dit wekt de suggestie dat de bevolking van de oude stad geen varkensvlees at en tevens een verbod naleefde voor het maken van gesneden beelden van mensen of dieren. Deze mensen bestudeerden dus een andere cultus dan bijvoorbeeld de Filistijnse en de Kanaänitische bevolking,” aldus Garfinkel.

Bron: Scientias

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's