Geen foto

Vondst Romeins beeld in Londen

Romeins beeldArcheologen hebben in Londen een Romeins beeld gevonden dat in extreem goede staat is. Het beeld werd gevonden bij opgravingen op een bouwplaats waar binnenkort een hotel wordt gebouwd. De vondst laat een adelaar met een slang in zijn mond zien en was waarschijnlijk een grafmonument. Het beeld is ruim 1800 jaar oud.

Bij opgravingen op een bouwplaats in Londen heeft een team archeologen van het Museum of London Archaeology een Romeins beeld gevonden. Archeologen kregen de  kans de om opgravingen te doen in het gebied, waar binnenkort een hotel wordt gebouwd. Bekend is dat er in de Romeinse tijd  een belangrijk kerkhof was op de opgravinglocatie.  

Strijd tussen goed en kwaad

Het beeld was in bijzonder goede staat waardoor eerst gedacht werd dat het een tuinbeeld was uit het Victoriaanse tijdperk (1837-1901). Uit onderzoek blijkt nu dat het beeld uit de 1e of 2e eeuw na Christus komt en dus ruim 1800 jaar oud is. Er is een adelaar met een slang in zijn bek te zien. Dit is volgens de archeologen een typisch Romeinse voorstelling en beeldt de strijd uit tussen goed (adelaar) en kwaad (slang).

Grafmonument

Archeologen vermoeden dat het een grafmonument is geweest voor een Romeinse aristocraat en dat het als versiering in een mausoleum heeft gehangen. Dat het beeld zo gaaf is en het amper details heeft op de achterkant, ondersteunt deze theorie.  Door de steensoort waarvan het beeld gemaakt is, hebben archeologen kunnen vaststellen dat het op de Britse eilanden gemaakt moet zijn.  Het beeld is een van de beste bewaarde beelden uit de Romeins-Britse periode.
Vanaf 30 oktober 2013 is het beeld te zien in het Museum of London.

Bron: Past Horizons

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's