Dzjengis Khan

Vondst fort Dzjengis Khan geeft inzicht in westwaartse expansie

Dzjengis KhanEind februari vonden Japanse en Mongoolse archeologen in Mongolië een fort uit de tijd van de Mongoolse leider Dzjengis Khan. De overblijfselen stammen uit de dertiende eeuw en deden tijdens de heerschappij van de legendarische Khan waarschijnlijk dienst als militaire post. Sommige wetenschappers denken dat deze plek het begin vormde van de bloedige invasie in Centraal-Azië.

Keramiek, hout en dierlijke beenderen

Eerder zijn al ruïnes ontdekt die suggereren dat de nederzettingen van de grote Khan afstammen. Daarnaast is op deze plek Chinees keramiek uit de dertiende eeuw gevonden en werd met behulp van koolstofdatering de leeftijd van opgegraven hout en dierlijke beenderen bepaald. Hoewel de botten uit de veertiende eeuw komen, bleek na analyse dat de stukken hout wel in de twaalfde en dertiende eeuw zijn gebruikt. Een luchtfoto uit 2001 toont de overblijfselen van een fort, omgeven door een muur van 200 bij 200 meter. Na verder onderzoek de afgelopen weken blijkt dat het fort werd gebruikt door Dzjengis Khan als militaire post.

Dzjengis Khan

Dzjengis Khan, geboren als Temüjin in 1162, werd één van de grootste militaire leiders aller tijden. Hij verenigde de Mongoolse stammen en regeerde eind twaalfde en begin dertiende eeuw over het immense – door hem opgebouwde – Mongoolse Rijk. Zijn imperium strekte zich uit van Oost-Azië tot aan Europa, waarmee dit nog steeds het op één na grootste rijk ooit is. Alleen het Britse Rijk was ooit groter. In 1227 stierf de Khan na een val van zijn paard en werd zijn rijk verdeeld onder zijn zonen en kleinzonen. Nog tot aan de twintigste eeuw regeerden nakomelingen van Dzjengis over gebieden van het voormalige Rijk.

Beter begrip westwaartse expansie

Het fort werd gevonden op zo’n 880 kilometer ten westen van de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar, op een steenworp afstand van de zijderoute. Het werd waarschijnlijk rond 1212 gebouwd op bevel van één van de hoogste medewerkers van Dzjengis Khan en met het oog op de geplande expansie naar Centraal-Azië. Met de vondst van het fort hopen historici een beter begrip te krijgen van de westwaartse expansie van het Mongoolse Rijk.

Graf Dzjengis Khan

Het graf van de grote Khan is nog steeds niet gevonden. Volgens de overlevering komt dit omdat zijn generaals na zijn begrafenis honderden paarden de aarde boven zijn graf lieten platstampen. De grafdelvers en duizenden bezoekers die de begrafenis bijwoonden werden vermoord, waarna ook de 800 soldaten om het leven werden gebracht. Het mysterie rondom de begraafplaats van Dzjengis Khan zorgt voor veel competitie, waarbij Mongolië en China verwikkeld zijn in een prestigestrijd om de laatste rustplaats van de grote Khan te vinden.

Bronnen

www.iflscience.com

www.archaeology.org

www.9news.com

www.metrotime.be

www.theweek.com

www.huffingtonpost.com

www.ibtimes.co.uk

Afbeelding

Door Francisco Anzola (Chinggis Khan (Genghis)) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen