Geen foto

Viering van 400 jaar Amsterdamse grachtengordel

Op zondag 24 maart gaat de eerste Open Monumentendag van start.Op zondag 24 maart 2013 start de viering van het 400-jarige bestaan van de Amsterdamse grachtengordel. Bureau Monumenten & Archeologie organiseert op die dag de eerste Open Monumentendag, waarvan er in totaal vier zullen plaatsvinden. Zondag 24 maart staat in het teken van de ‘aanleg van de grachtengordel’ in de 17e eeuw.

Tijdens deze eerste Open Monumentendag zijn er vijftien monumenten gratis te bezichtigen. Zo kan een bezoek worden gebracht aan grachtenpanden die in de 17e eeuw in opdracht van rijke kooplieden zijn gebouwd, zoals het Huis Bartolotti, het Huis met de Hoofden en Grachtenhuis Valckenier.

Andere monumentale gebouwen die in deze energieke periode in Amsterdam verrezen zijn een fraai pand aan de Herengracht, dat op naam stond van suikerrietplantagehouder Jacob de Granada, en kerkgebouwen zoals de Doopsgezinde Singelkerk (een voormalige schuilkerk), de Westerkerk en de pas gerestaureerde Portugese Synagoge. Verder opent ook de regentenkamer van het Raepenhofje de deuren voor bezoekers, evenals woonhuis De Solemne, het West-Indisch huis, gebouw De Bazel en een pand met een prachtig 17e-eeuws plafond aan de Nieuwe Doelenstraat 16.

De eerste Open Monumentendag wordt onder meer opgeluisterd door de feestelijke heropening van de Portugese Synagoge en de expositie ‘Booming Amsterdam’ in het Stadsarchief. Bovendien zal theatergroep ‘Stuiter’ te zien zijn in gebouw De Bazel met de voorstelling Gek op Goud, verzorgt daklozenband MakumMokum een optreden in Huis Poppen en mogen jeugdige bezoekers hun eigen droomhuis bouwen in de Academie van Bouwkunst.

De grachten door de eeuwen heen

Bureau Monumenten & Archeologie zal in 2013 nog drie Open Monumentendagen organiseren. Zo worden op zondag 26 mei het ‘Franse chique’ en ‘Italiaanse bravoure’, die het leven en de architectuur in het 18e-eeuwse Amsterdam kenmerkten, onder de aandacht gebracht. Vervolgens staat op 14 juli de 19e eeuw centraal: een periode die wat betreft ‘stedelijke vorming’ ook wel bekend staat als de Tweede Gouden Eeuw, vanwege de ongekende decoratielust die toen aan de dag werd gelegd.

De reeks van vier wordt afgesloten op 14 en 15 september met een ‘monumentenweekend’, dat met het thema ‘macht & pracht’ een lofzang op de Amsterdamse grachtengordel moet gaan vormen.

Het programma ziet er als volgt uit:
Data           24 maart, 26 mei, 14 juli, 14 & 15 september
Tijd           10:00 – 17:00 uur
Toegang     Gratis
Gebouw De Bazel/Stadsarchief aan de Vijzelstraat 32 fungeert deze dagen als het centrale informatiecentrum. Vanaf woensdag 6 maart is het volledige programma te bekijken op Amsterdam.nl.

Lees meer over de Amsterdamse grachtengordel op onze zustersite IsGeschiedenis.nl.

Meer lezen