Geen foto

Vermoedelijk middeleeuwse boomstamkano ontdekt in Harderwijk

Archeologen vermoeden de planken van een boomstamkano te hebben gevonden. Tijdens graafwerkzaamheden in Harderwijk zijn zeven eikenhouten planken en een ijzeren anker blootgelegd. De onderdelen werden ontdekt tijdens het uitgraven van de vaargeul tussen het toekomstige Strandeiland en het Dolfinarium.

Archeologen vermoeden dat de objecten onderdeel waren van een middeleeuwse boomstamkano. De ouderdom van de vondsten moet echter nog worden vastgesteld door analyse. Tot die tijd is het onzeker waar de archeologen mee te maken hebben. “Het ontbreken van gaten, pennen of klinknagels kan betekenen dat het dumpmateriaal is,” aldus regioarcheoloog Maarten Wispelwey.

Wispelwey beweert dat de resten in ieder geval ouder zijn dan de 17e eeuw, omdat de planken onder waterspiegel lagen. Op vrijdag vindt de datering plaats. Mocht daaruit blijken dat de voorwerpen van archeologische waarde zijn, dan volg verder onderzoek waarbij maritieme archeologen ingezet gaan worden. “De kans is namelijk groot dat op er die plek nog meer resten liggen en die gaan we dan opduiken,” aldus Wispelwey.

Het anker dat ook gevonden werd weegt vijftien kilo en is uit één stuk gesmeed. Het voorwerp is tachtig centimeter lang en de steel is afgebroken.

Bron: De Stentor

Meer lezen
Tijdvakken
Landen