Verkoolde boekrol onthult geheimen dankzij CT-scan

Onderzoekers van de universiteit van Kentucky hebben een verkoolde boekrol weer leesbaar gemaakt. Professor Brent Sales heeft samen met zijn team een nieuwe techniek ontwikkeld, waarmee de rol haar geheimen prijsgeeft. De bevindingen van de onderzoekers werden op woensdag 21 september gepubliceerd in Science Advances

De Ein Gedi-rol

De rol in kwestie, de Ein Gedi-rol, werd in 1970 gevonden in de Judeawoestijn, in de buurt van de Dode Zee. De onderzoekers vonden de verkoolde boekrol in een synagoge, die eeuwen geleden door brand werd verwoest. De resten waren dankzij de droogte bewaard gebleven, maar waren erg kwetsbaar en konden niet worden geopend. Bij ieder onderzoek brokkelden stukjes af en ging belangrijke informatie verloren. De resten werden daarom bewaard in de archieven van de Israeli Antiquities Authority en werden slechts zelden aangeraakt.

CT-scan biedt uitkomst

Professor Brent Sales van de universiteit van Kentucky heeft samen met een internationaal team een nieuwe methode ontwikkeld. Het team zocht met behulp van een driedimensionale CT-scan naar metaalsporen op het verkoolde perkament. Deze metaalsporen zijn slechts sporadisch te vinden: ze zijn afkomstig uit de inkt die destijds werd gebruikt. Ze werden daarom alleen gevonden op de plekken van de rol waar inkt was aangebracht. Op deze manier konden de onderzoekers de vroegere tekst nauwkeurig reconstrueren. Vervolgens werd een computermodel gemaakt van de resten. De tekst is hierdoor voor het eerst in 40 jaar te lezen en te analyseren.

Inhoud van de rol

Wat blijkt: op de rol staan oude teksten van Leviticus. De onderzoekers konden vaststellen dat de teksten in de 4de eeuw na Christus zijn opgeschreven. De tekst die tot zover is onderzocht is identiek aan de standaardtekst van de Hebreeuwse bijbel die sinds de middeleeuwen wordt gebruikt (de Masoretische Tekst).

Meer archeologie ontdekken? Lees Archeologie Magazine! Ga mee op ontdekkingstocht en neem nu een voordelig abonnement op Archeologie Magazine: 1 jaar voor slechts € 19,95,-.

 

Bronnen:

http://nos.nl/artikel/2133774-wetenschappers-lezen-2000-jaar-oude-boekrol-zonder-hem-te-openen.html

http://advances.sciencemag.org/content/2/9/e1601247.full

https://www.youtube.com/watch?v=GduCExxB0vw

http://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/26/ct-scan-verkoolde-boekrol-blijkt-ineens-weer-leesbaar-4427005-a1523254

 

Afbeeldingen:

commons.wikimedia.org Ein Gedi Scroll Israel Antiquities Authority, 2015 (This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license).

Meer lezen
Tijdvakken