Verbouwing schuur leidt tot ontdekking Romeinse villa

Het blijft opvallend op welke merkwaardige manieren er grote archeologische vondsten worden gedaan. In dit geval wilde de zoon van een Britse tapijtontwerper graag tafeltennissen in de schuur van hun huis. Tijdens de verbouwing legde de man tot zijn verbazing een Romeins mozaïek bloot. Wat bleek? Onder zijn schuur lagen resten van een Romeinse villa.

Na een telefoontje van tapijtontwerper Luke Irwin stuurden Historic Engeland en het Salisbury Museum zo snel mogelijk een team archeologen naar zijn huis. Het mozaïek bleek 45 centimeter onder de grond te liggen. Daarnaast werd duidelijk dat het huis van Irwin was gebouwd op een fundament van marmer, een geliefde Romeinse steensoort.

Bijzondere vondst

Het maakte dan ook ooit deel uit van een grote villa, die ergens tussen 175 en 220 na Christus in het huidige graafschap Wiltshire (in het zuiden van Engeland) werd gebouwd. De archeologen denken na het onderzoek dat de villa wel drie etages hoog kan zijn geweest. De villa is in ieder geval één van de grootste die ooit in Groot-Brittannië is gevonden. Historic England noemt de vondst dan ook onovertroffen vergeleken met de archeologische ontdekkingen van de laatste jaren. 

Rijke familie

Oesterschelpen zijn één van de voorwerpen die bij opgravingen rond de schuur werden gevonden. Dit duidde erop dat een rijke familie in de villa woonde. Die oesters moesten namelijk in emmers met zout water vanuit de zee naar de villa zijn gedragen. Omdat dit nogal een eind was, hadden alleen rijken genoeg geld om werkers of slaven daartoe de opdracht te geven. Meer bewijs vonden de archeologen in aardewerk en broches van hoge kwaliteit. Er werden zelfs botten van dieren waar op was gejaagd gevonden bij de opgraving. Aangezien Romeinen niet meer hoefden te jagen op dieren voor voedsel, was dit een luxe en dus een aanwijzing dat het om een zeer welgestelde Romeinse familie moet zijn gegaan.

Bloemen

Nog een opmerkelijke ontdekking deden de archeologen in de tuin van het huis van Irwin. Zijn vrouw had ‘een stenen bak’ gevuld met geraniums, maar dit bleek een sarcofaag van een Romeins kind te zijn geweest. Net als deze sarcofaag is de villa 1400 jaar onaangeroerd gebleven. De enthousiaste archeologen hopen daarom nog veel meer te weten te komen over de Romeinse cultuur aan de hand van de opgraving. 

bronnen:

nos.nl, Brit ontdekt Romeinse villa tijdens verbouwing

independent.co.uk, man accidentally discovers perfectly preserved Roman villa

afbeeldingen:

Roman villa Borg, Germany, commons.wikimedia.org

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's