Geen foto

Vandalen vernielen monumenten in Rome

De fontein werd in een nacht in augustus vernield door een man met een hamer.Sinds een paar maanden wordt de Italiaanse hoofdstad Rome opnieuw geteisterd door vandalen. Waren het in de vijfde eeuw nog Oost-Germaanse soldaten die de stad vernielden, tegenwoordig maken vooral toeristen zich schuldig aan het vandalisme. Afgelopen weekend was het zelfs drie keer op één dag raak.

Het eerste incident vond plaats op het Piazza Navona, waar een man met een hamer een beeld van de Morenfontein te lijf ging. Slechts een paar uur later waren toeristen getuige van iemand die een steen wierp naar de Trevi Fontein. De Italiaanse politie sluit niet uit dat het in beide gevallen om dezelfde dader gaat. Aan het einde van de dag werd ook nog een Amerikaanse student gearresteerd terwijl hij probeerde een paar stukjes marmer van het beroemde Colosseum af te hakken.

De twee incidenten bij de fonteinen hebben geen blijvende schade tot gevolg. Weliswaar kwamen er bij de aanval op de Morenfontein twee grote brokstukken los, maar volgens een ambtenaar van de stad kan er spoedig begonnen worden met de restauratie van de 19e eeuwse replica. Alle originele beelden van de fontein worden al sinds 1874 bewaard in een museum.  De steen die richting de Trevi Fontein geworpen werd mistte doel. Het monument bleef daarom onbeschadigd.

Gedurende de zomermaanden heeft Rome bijzonder veel last gehad van vandalen. Ondanks de aanwezigheid van ruim 1.200 beveiligingscamera’s worden de historische monumenten in de stad nog regelmatig beschadigd. Met name toeristen die een souvenir aan hun bezoek over willen houden vormen een groot probleem voor de Eeuwige Stad.

Bron: BBC News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's