Geen foto

Vampiergraven ontdekt door archeologen in Polen

Vampier graf op Isle of Man. Beeld van Kevin Rothwell via WikimediaTijdens wegwerkzaamheden bij de Poolse stad Gliwice hebben archeologen mogelijk vampiergraven ontdekt. Hier werden aanvankelijk graven gevonden van soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. In de graven lagen vier onthoofde skeletten waarbij het hoofd tussen de benen was gelegd. Volgens bijgeloof kan de vampier op deze manier zijn hoofd niet meer terug vinden en kan hij zichzelf niet meer tot leven brengen. Dit is een van de rituelen die werden uitgevoerd als iemand werd beschuldigd van vampirisme. 

Het is nog onduidelijk hoe oud de skeletten zijn, omdat er geen juwelen of objecten zijn gevonden die te dateren zijn. Toch denken de archeologen dat de graven uit de 16de eeuw stammen. Verder onderzoek moet een preciezer jaartal uitwijzen.

Rituelen bij vampiergraven

Verspreid over Europa zijn er in de loop der tijd verschillende vampiergraven gevonden. De oudste ooit gevonden was een skelet van een vrouw in Venetië. De mond van het skelet was wijd open met daarin een steen geplaatst. Dit ritueel moest ervoor zorgen dat de vampier zich niet meer zou kunnen voeden van menselijk bloed. Het graf stamt uit de 16de eeuw.

Verder zijn er in 2012 skeletten aangetroffen in Bulgarije. Deze skeletten waren doorboord met een ijzeren staaf in de borst om te voorkomen dat ze zouden veranderen in vampieren. Lees daarover meer op Archeologie Online.

Een ander ritueel in de middeleeuwen was het ophangen van de vampieren. De lichamen lieten ze hangen aan het touw, waardoor het lichaam na verloop van tijd van het hoofd afviel. Ook bij deze lichamen werd het hoofd vervolgens tussen de benen gelegd in het graf.

Bron: Live Science

Archeologie Magazine

Geïnteresseerd in archeologie? Neem dan een abonnement en ontvang zes keer per jaar Archeologie Magazine. Bekijk hier de mogelijkheden, waaronder de 3-delige documentaire 'De grootste uitvindingen uit de Oudheid' van Terry Jones als welkomstgeschenk.

Meer lezen
Landen