Unieke opgraving in het oude centrum van Zwolle

De opgraving op de Melkmarkt in Zwolle levert belangrijke informatie op uit de tijd dat de stad nog geen stadsrechten had. Zwolle kreeg in 1230 stadsrechten, de vondsten die maandag 19 oktober zijn gedaan dateren uit 1175-1250. De opgraving biedt een kijkje in de oudste geschiedenis van de stad.

Bodemarchief

De opgraving vindt plaats in verband met aanstaande nieuwbouw. Daarvoor werden eerst onder andere panden uit de 17e en de 18e eeuw gesloopt. Tegen de sloop is jarenlang geprotesteerd. Onder de Melkmarkt liep vroeger het riviertje de Grote A. De archeologen hopen werkplaatsjes uit de periode van vóór de stadsrechten te vinden en met veel geluk treffen ze wellicht sporen uit de 9de eeuw. Het is tot nu toe onbekend hoe Zwolle er in die tijd uitzag. Er zijn geen papieren archiefstukken van die periode daarom is het bodemarchief van Zwolle interessant.

Scheepskrammetjes

Tot nu toe vonden archeologen met behulp van studenten een wal met verschillende grondlagen eneen beerput 15e-16e eeuw behorende bij een stenen huis. Ze troffen ook materiaal daterende uit 1300-1350 aan en een concentratie van 30-40 krammetjes die uit 1175-1250 stammen. Deze zijn vermoedelijk gebruikt bij het repareren of demonteren van rivieraakjes.
Er is vier weken de tijd voor de opgraving. Aangezien het om een groot terrein gaat is het de vraag of de opgraving binnen dat tijdsbestek afgerond kan worden.


www.rtvoost.mobi/


Meer lezen
Tijdvakken
Landen