Uniek IJzertijdcomplex beschermd

De IJzertijdversterking in de gemeente Riemst (BE) is beschermd als archeologische site. Het terrein ligt op een plateau en herbergt ondergrondse mergelgroeven die ook beschermd zullen worden. De versterking dateert uit de IJzertijd en het begin van de Romeinse periode, een zeldzaam gegeven voor Vlaanderen.

Hoogtenederzetting uit de IJzertijd

Tussen 2007 en 2011 werd bij de nederzetting in Riemst archeologisch onderzoek uitgevoerd. Archeologen ontdekten toen dat de gracht- en walstructuur bijzonder goed bewaard zijn gebleven. In Vlaanderen zijn tot nu toe vier hoogtenederzettingen gevonden die uit de IJzertijd dateren.

Muurschilderingen

De mergelgroeven zijn archeologisch en wetenschappelijk zowel nationaal als internationaal van belang. In de groeven zijn schilderingen aangetroffen die uit de middeleeuwen dateren. De tekeningen zijn uniek voor Vlaanderen en het grensgebied met Nederland en Duitsland.

Industrie of archeologie?

Het had niet veel gescheeld of de nederzetting in Riemst was overgeleverd aan de cementindustrie. Rond 1990 werd bezwaar gemaakt tegen de industrieplannen. De actie slaagde en het onheil werd afgewend. Nu het terrein officieel beschermd is, kan het terrein een bron van informatie voor archeologen blijven.

Atuatuca van Julius Caesar?

Of het terrein ooit het winterkamp Atuatuca is geweest van waaruit Sabinus en Cotta – onderbevelhebbers van Julius Caesar-  vertrokken voor een gevecht die ze verloren van Ambiorix (1ste eeuw v. Chr.)blijft vooralsnog een hypothese. Mogelijk biedt verder onderzoek van de archeologen uitkomst op deze vraag.

www.archeonet.be/

afbeelding Kleon3 – eigen werk [CC BY SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/), via commons.wikimedia.org/wiki/

relief provinciaal paleis Luik.

Meer lezen
Tijdvakken