Geen foto

Twijfel over chronologie Egyptische farao’s door archeologische opgraving

Graniet hoofd Amenhotep III British MuseumArcheologen hebben in het zuiden van Egypte de overblijfselen van muren en zuilen van een mausoleum uit de 18e-dynastie (1569 tot 1314 v. Chr.) van de farao’s gevonden en bestudeerd. Tijdens deze dynastie regeerde farao Toetanchamon, wiens graf in 1922 volledig ongeschonden werd teruggevonden. Door de recente vondst zetten de onderzoekers nu echter vraagtekens bij de volgorde van de regerende farao’s in de 18e dynastie.

Regeerden Amenhotep III en Amenhotep IV samen?

Het team van archeologen uit Spanje en Egypte, geleid door de Spanjaard Francisco Martin Valentin, onderzochten in de provincie Luxor het mausoleum van een minister uit de 18e-dynastie. Op de opgegraven voorwerpen vonden de archeologen de namen van Amenhotep III en zijn zoon Amenhotep IV (ook wel Achneton genoemd) naast elkaar gegraveerd. De ontdekking doet de onderzoekers vermoeden dat de twee farao’s samen over Egypte regeerden gedurende negen á tien jaar. Martin Valentin stelt dat er ook hiërogliefen gevonden zijn waaruit dit blijkt.

Vernieuwend beleid van belangrijke farao’s

Als de archeologen gelijk hebben, zullen geschiedenisboeken moeten worden veranderd. Amenhotep III regeerde bijna veertig jaar en onder zijn bewind maakte Egypte een periode van welvaart en stabiliteit door. Er werd verondersteld dat Amenhotep IV zich niet kon vinden in de manier waarop zijn vader regeerde.

Hiëroglief Amenhotep IV voor zijn naamsveranderingNa de dood van Amenhotep III kwam Amenhotep IV aan de macht en veranderde toen zijn naam in Achneton. Deze naam betekent ‘hij die de zonneschijf welgevallig is’ en hij koos deze naam niet voor niets. De zoon liet alle tempels in Egypte sluiten en stelde voor het eerst in de Egyptische geschiedenis het monotheïsme in. Vanaf dit moment mocht er slechts één god aanbeden worden: Aton, de zonnegod. Achneton zelf zou dienen als persoon tussen het gewone volk en Aton.

Zoektocht naar meer informatie

Uit de vondst van de hiërogliefen zou kunnen blijken dat Achneton geen tegenstander van het beleid van zijn vader was. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de farao’s samen de nieuwe godsdienst hebben geïntroduceerd. Sinds 2009 werken de archeologen aan dit project en in die tijd is 400 vierkante meter onderzocht. De wetenschappers hopen dat er in de overige 600 vierkante meter van de locatie meer informatie te vinden is over de regeerperioden van de farao’s in de 18e-dynastie.


Tempel van Luxor gebouwd door Amenhotep III Bron: 
Hispanically Speaking News - Spanish Egyptian archaeologists make discovery that changes chronology of Pharaoh
s

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's