Trouwring van Maria Tesselschade gevonden

Maria Tesselschade Visscher (1594-1649) is bekend vanwege haar deelname aan de Muiderkring, haar graveerkunst en de bewaard gebleven correspondentie van haar hand. Een opgraving in het centrum van Alkmaar heeft meer persoonlijk materiaal opgeleverd dat aan Maria Tesselschade kan worden gekoppeld. Archeologen vonden gegraveerd glas, een schoen, een gouden ring met diamant en een gouden slotringetje.

Gouden ring en slotringetje

Het slotringetje was bedoeld om de kostbare gouden ring op zijn plaats te houden. Vermoedelijk heeft het ringetje niet voldoende zijn werk gedaan aangezien het niet de bedoeling moet zijn geweest dat de kostbare gouden ring voorzien van een diamant in de beerput terecht kwam waar archeologen hem vonden. vet eten is waarschijnlijk de boosdoener dat het slotringetje niet kon voorkomen dat de gouden ring van Maria’s vinger gleed.

Huwelijk Maria en Allard Crombach

De ring is door juwelen-historicus Martijn Akkerman gedateerd in de jaren twintig van de 17e eeuw. Maria trouwde in 1623 met haar Allard Crombach. De datering van de ring in combinatie met de trouwdatum  en het feit dat bekend is dat Maria gewoond heeft op het terrein waar de beerput is teruggevonden, maakt  het heel aannemelijk dat archeologen haar trouwring  in het eeuwenoude huisvuil hebbenteruggevonden. 

Vanaf februari 2017 zijn de gevonden eigendommen van Maria  tijdelijk te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar.

nos.nl/artikel/

Meer lezen
Tijdvakken