Nijl, derde cataract

Tombe van goudwerker langs de Nijl gevonden

Nijl, derde cataractArcheologen hebben in een tombe in het noorden van Sudan de overblijfselen van mogelijk gemummificeerde lichamen gevonden. De mummies zijn waarschijnlijk niet geroofd, maar de lichamen hebben de tand des tijds slecht doorstaan. De objecten die zijn gevonden, identificeren de man in een van de kamers als 'Khnummose', een 'meester goudwerker'.

Zo'n 3400 jaar geleden, tijdens het Nieuw Rijk (1550-1070) heersten de Oude Egyptenaren over het gebied Nubië (het huidige zuiden van Egypte en noorden van Sudan). Op het eiland Saï, dat tussen de tweede en derde cataract van de Nijlrivier ligt, was destijds een Egyptische nederzetting en een goudmijn. De opgraving heeft verschillende kamers blootgelegd. In een zo'n grafkamer werden de overblijfselen van negen volwassenen en twee kinderen gevonden. In een andere bevond zich Khnummose. Zijn naam staat vermeld op een stenen shabti, een beeldje dat men meenam in het graf om in het hiernamaals zijn werk te verrichten. Daarnaast vermelden de hiërogliefen dat hij 'meester goudwerker' was. Behalve het onvermijdelijke aardewerk troffen de onderzoekers verder scarabs (amuletten), een gouden ring en gouden dodenmaskers aan.

Mummies duiden met DNA-onderzoek

Het project AcrossBorders probeert het nederzettingenpatroon van Egypte en Nubië in het tweede millennium v.Chr. in kaart te brengen. De onderzoekers zijn met name geïnteresseerd in mobiliteit en culturele interactie, bijvoorbeeld of en in welke mate de Egyptische cultuur de lokale Nubische gewoonten beïnvloedde. Door strontium-isotoop analyse kan wellicht worden vastgesteld waar de mensen die in de tombes begraven liggen vandaan kwamen. Verder onderzoek zal ook uitwijzen of de lichamen allemaal gemummificeerd waren of niet, en of de persoon die naast Khnummose lag zijn vrouw was. DNA-onderzoek moet dit gaan uitwijzen.

Bronnen:

https://www.livescience.com

http://acrossborders.oeaw.ac.at/

Afbeelding:

By Clemens Schmillen (Own work) [CC BY-SA 4.0 ], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's