Geen foto

Tanderosie bij reuzenaap wijst op overdosis zuur fruit

Vergelijking tussen Gigantopithecus en de mens (1,80), beeld door DiscottOnderzoek van Chinese archeologen wijst erop dat op de gevonden tanden van de uitgestorven reuzenaap Gigantopithecus tanderosie is aangetroffen. Dit kwam vermoedelijk door het veelvuldig eten van zuur fruit. Ook denken de wetenschappers dat het dieet van fruit misschien een rol heeft gespeeld bij het uitsterven van de reuzenaap zo’n 400.000 jaar geleden.

Reuzenapen in Zuidoost-Azië

Tachtig jaar geleden werden de eerste tanden van de Gigantopithecus gevonden door de Duitse archeoloog Ralph von Koenigswald in Hong Kong. Sindsdien zijn er nog duizenden tanden gevonden in Zuidoost-Azië, het leefgebied van de reuzenaap. De aap kon ongeveer drie meter lang worden en was gerelateerd aan de Orang-oetang.

Tanderosie reuzenaap

Tijdens het laatste onderzoek zijn tanden gevonden van waarschijnlijk de laatste overgebleven reuzenapen. Bij onderzoek naar deze tanden bleek dat er veel meer sprake was van tanderosie dan bij de tanden die ouder waren. Dit duidt op een probleem met hun dieet.

Klimaatverandering en uitsterven

De Chinese archeologen vermoeden dat door een klimaatverandering de reuzenaap niet meer zijn lievelingsvoedsel kon vinden, zoals bamboe. Hierdoor moesten ze gedwongen overstappen op het zure fruit. Naast dat dit hun tanden aantastte, bevatte het fruit minder voedingswaarde. Dit is mogelijk de reden dat de Gigantopithecus is uitgestorven.

Of het eten van fruit echt de reden is geweest dat de reuzenaap is uitgestorven, blijft onduidelijk. Moderne apen zoals chimpansees overleven namelijk ook grotendeels op een dieet van zuur fruit.

Bron: sciencedirect.com 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's