Geen foto

Studie werpt nieuw licht op uitsterven dinosauriërs

Zo’n 66 miljoen jaar geleden sloeg een grote meteoriet of planetoïde in op aarde. Door al het stof en puin dat daardoor in de atmosfeer terecht kwam werd het zonlicht grotendeels geblokkeerd. Volgens een gangbare theorie is die inslag de oorzaak van het uitsterven van 75% van het leven op aarde, inclusief de dinosauriërs. Maar een nieuwe studie geeft aanwijzingen dat er meer aan de hand was.

Gesteente uit Deccan Traps

Een team van wetenschappers van de Amerikaanse universiteiten MIT en Princeton onderzocht samen met wetenschappers van de Universiteit van Lausanne en de Amravati Universiteit in India gesteente uit de Deccan Traps, een grote vlakte van vulkanisch gesteente in West-India. Dat gesteente zou sporen bevatten van een de grootste vulkanische uitbarstingen uit de geschiedenis van de aarde. Uit het onderzoek van de MIT universiteit blijkt dat die uitbarsting al 250.000 jaar voor de grote inslag begon en doorging tot 500.000 jaar na de uitbarsting.

Zircon-houdend gesteente

De onderzoekers gingen op zoek naar gesteente dat zircon bevat. Dat is een mineraal dat ontstaat in magma kort na een eruptie. Daardoor is zircon-houdend gesteente een goede manier om de leeftijd van gesteente te bepalen. Door zircon-houdend gesteente in verschillende steenlagen uit het gebied met elkaar te vergelijken kon de start en het einde van de eruptie bepaald worden.

Grote vulkaanuitbarsting

Die nieuwe datering van het gesteente, wijst er volgens de onderzoekers op dat het uitsterven van de dinosauriërs niet alleen veroorzaakt is door de inslag van een groot voorwerp uit de ruimte. Volgens de onderzoekers zou het goed kunnen dat deze grote vulkaanuitbarsting een grote rol heeft gespeeld bij de grote sterfte 66 miljoen jaar geleden.

Dinosauriërs uitgestorven door één-tweetje

Daarmee is de theorie van de meteorietinslag niet meteen van tafel geveegd. Volgens de onderzoekers kunnen de twee gebeurtenissen elkaar versterkt hebben. De onderzoekers suggereren dat de dino’s het slachtoffer zijn geworden van een één-tweetje.

Verzuurde oceanen

Volgens de onderzoekers hebben de gassen die de vulkaan uitstootte grote invloed gehad op het klimaat op aarde. Door de gassen zouden de oceanen ernstig verzuurd zijn, waardoor veel plankton stierf. Dat plankton vormde de basis van de voedselketen. Zo ontstond er een groot voedseltekort op aarde, wat de grote sterfte tot gevolg had. De meteorietinslag deed hier volgens de onderzoekers nog een schepje bovenop.

bron: newsoffice.mit.edu 

afbeelding: wikimedia commons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen