Geen foto

Sporen van zwarte drank gevonden in Cahokia

Een recent onderzoek wijst uit dat er zwarte drank werd gedronken in Cahokia. Volgens een recent onderzoek dronken inwoners van Cahokia, een eeuwenoude Indiaanse nederzetting die bestond uit kunstmatige aardeheuvels, een ‘zwarte drank’ met een zeer hoog cafeïnepercentage. De drank werd gemaakt van hulstbomen die honderden kilometers van Cahokia vandaan groeiden en diende zeer waarschijnlijk voor rituele doeleinden.

De ontdekking werd gedaan door een onderzoeksteam dat plantresidu verzamelde van specifieke en relatief zeldzame Cahokkiaanse bekers. Ze vonden een reeks biochemische substanties, waaronder theobromine, cafeïne en ursolzuur, van vergelijkbare hoeveelheden als die eerder op andere sites in het zuidoosten van de VS werden gevonden. De bekers stammen uit de periode tussen 1050 en 1250 na Christus en zijn op en nabij de site Cahokia gevonden.

Het onderzoek is een vertakking van een vergelijkbaar project waarbij keramiek uit Mexico werd getest op chemische substanties. Uit dat onderzoek werd duidelijk dat de volkeren van de Chaco-cultuur vloeibare chocolade dronken uit speciale bekers, net zoals dat door de Maya’s in Mexico werd gedaan.

Religieuze doeleinden

“Deze vondsten openbaren een breed spectrum van religieuze en symbolische gewoonten die in Cahokia werden uitgevoerd waar we eerst alleen maar over konden speculeren,” aldus Thomas Emerson, een medewerker van het onderzoek. De resultaten dragen ook bij aan het bewijs dat er een uitgebreid handelsnetwerk tussen Cahokia en andere nederzettingen in Noord-Amerika bestond.

De speciale bekers waar uit gedronken werd zijn vermoedelijk wel lokaal gefabriceerd. De bekers zijn bewerkt met symbolen die water en de onderwereld afbeelden, vergelijkbaar met de wulkschelpen die in ceremonieën met het innemen van zwarte drank werden gebruikt in het zuidoosten van Amerika. Deze wulkschelpen werden ontdekt door de vroege Europeaanse ontdekkingsreizigers, nabij de oorsprong van de zwarte drank: de Yaupon hulstboom.

Deze hulstboom bevat een zeer hoog cafeïnegehalte, vermoedelijk wel zes keer meer dan het cafeïnegehalte van sterke koffie. Men zou door een grote hoeveelheid van deze drank in te nemen moeten braken, wat een bewust onderdeel van een purificatieritueel was dat voor een gevecht of andere belangrijke gebeurtenissen werd uitgevoerd.

Cahokia

Cahokia bestond van ongeveer 650 tot 1400 en lag nabij het huidige Collinsville in de staat Illinois. Het was indertijd met ruim 50.000 inwoners en een oppervlak van 8,9 vierkante kilometer de grootste Noord-Amerikaanse nederzetting ten noorden van Mexico. De nederzetting bestond uit 120 kunstmatige aardeheuvels, waarvan er vandaag de dag nog 80 behouden zijn. Cahokia staat sinds 1982 op de Werelderfgoedlijst.

De resultaten van het onderzoek zijn inmiddels gepubliceerd op de wetenschapsite Proceedings of the National Academy of Sciences (gebruik de zoekterm ‘Ritual Black Drink Consumption at Cahokia’).

Bron: Popular Archaeology

Meer lezen
Tijdvakken