Geen foto

Sporen in het landschap: het geheim van de Gelderse grafheuvels

Grafheuvels op de Veluwe. Beeld door Mirko KriekArcheologische vondsten vertellen bijzondere verhalen uit een ver verleden. Zo zijn de grafheuvels op de Veluwe archeologische monumenten uit de prehistorie die nu nog zichtbaar zijn in het landschap en een inzicht geven in het dagelijks leven van de prehistorische inwoners van ons land. Bezoek op 1 maart een symposium van CODA over deze grafheuvels, in het kader van de tentoonstelling Sporen in het landschap – Het geheim van de Gelderse grafheuvels.

De vondsten die op de Veluwe gedaan zijn, geven inzicht in het leven, de gebruiken en de rituelen van de prehistorische bewoners. De bekers met voedsel die in de grafheuvels gevonden werden, tonen bijvoorbeeld aan dat men toen geloofde in een leven na de dood. Deze bijzondere verhalen uit het verleden zijn samengebracht in de tentoonstelling Sporen in het landschap – Het geheim van de Gelderse grafheuvels. CODA houdt op 1 maart in samenwerking met de gemeente Apeldoorn een symposium over grafheuvels.

Archeologie en grafheuvels

Wanneer werden deze grafheuvels gebouwd, wanneer werden ze voor het eerst onderzocht, wat ligt er nu precies in de grafheuvels en waarom is het aantal grafheuvels op de Veluwe zo groot? Deskundigen van de Universiteit Leiden zullen tijdens het symposium op zaterdag 1 maart antwoord geven op vragen als deze. Bezoekers krijgen middels diverse lezingen een compleet beeld van de grafheuvels, aanverwante rituelen en de ligging in het landschap. Het symposium is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in archeologie en grafheuvels.

Onderzoek naar grafheuvels

De Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden doet samen met de gemeente Apeldoorn sinds 2007 onderzoek naar grafheuvels. In Apeldoorn zijn op drie verschillende locaties grafheuvels onderzocht, alle drie in Kroondomein het Loo. Tijdens het symposium wordt dieper ingegaan op het onderzoek. De dag wordt geopend door drs. Carin Reinders, directeur/bestuurder CODA en voorgezeten door Ir. A.J.H. Willems, rentmeester van Kroondomein het Loo. Wethouders Nathan Stukker presenteert het boek Echo’s uit de IJzertijd; een publicatie over archeologisch onderzoek bij de Echoput. Deze uitgave is te koop in CODA Winkel, de boekhandel en via www.sidestone.com. Uiteraard is er tijdens het symposium voldoende gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken.

Symposium Grafheuvels | zaterdag 1 maart | CODA Auditorium | inloop vanaf 12.30 uur, aanvang 13.00 uur, einde programma 17.00 uur | aanmelden: stuur een mail naar evenementen@coda-apeldoorn.nl o.v.v. symposium grafheuvels en het aantal personen dat het symposium zal bijwonen | € 5,-


Meer lezen
Tijdvakken
Landen