Geen foto

Sleutelbeen van oudste Vlaming aangetroffen

In Vlaanderen is het sleutelbeen van een 6.500 jaar oude mens aangetroffen.  Tijdens een archeologische begeleiding in de Kruibeekse potpolder bij Bazel in België is een sleutelbeen aangetroffen van een prehistorische mens. Het bot is gedateerd op meer dan 6.500 jaar oud. In het gebied werden tevens enkele andere prehistorische vondsten gedaan door de Archeologische Dienst Waasland, maar dit was de meest bijzondere.  

Nader onderzoek door de Vlaamse overheid en de Universiteit Gent van het bot heeft uitgewezen dat de persoon uit wiens lichaam het bot afkomstig is, is gestorven tussen 4.720 en 4.546 voor Christus. “Dat maakt het sleutelbeen met voorsprong het oudste menselijke bot dat is aangetroffen in Vlaanderen. Tot nu toe gingen aangetroffen menselijke overblijfselen  niet verder terug dan 2.000 jaar voor Christus,” aldus Erwin Meylemans, erfgoedonderzoeker archeologie van het agentschap Onroerend Erfgoed. Het sleutelbeen is afkomstig van een volwassene en vermoedelijk van een man. Hoe het geïsoleerde sleutelbeen op de vindplaats is beland, is nog onduidelijk.

In de Kruibeekse polder wordt een gecontroleerd overstromingsgebied aangelegd om de bewoners te beschermen tegen overstromingsgevaar. Tijdens de werkzaamheden zijn al meer archeologische ontdekkingen gedaan. Vorig jaar werd er een zeldzame site van de Swifterbantcultuur uit de steentijd aangetroffen en recentelijk werden er drie Engelse bommen en een Mosquito-vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

Bron: hbvl

Meer lezen
Tijdvakken