Koning Ethelred II, die opdracht gaf voor de Slachtpartij van Sint-Brixius

Koning Ethelred II, die opdracht gaf voor de Slachtpartij van Sint-Brixius

Public domain, via Wikimedia Commons

Slachting van Vikingen ontdekt door bottenvondst

Langdurig onderzoek van botten van ca. 1.100 jaar geleden hebben na een genadeloze slachting van Vikingen in Oxford uitgewezen. Het gaat om 35 skeletten, mannen tussen de 16 en 25 jaar, die in 2008 waren gevonden bij St. John’s College in Oxford.

Een analyse van de tekenen van geweld op de botten toont aan dat deze mannen veel geweld hebben doorstaan. De archeologen die de analyse hebben uitgevoerd, geloven dat de overblijfselen stammen uit 1002 n. Chr., toen de Britse koning Ethelred II de order gaf om alle Denen (Vikingen) in Engeland te vermoorden.

De vondst werd gedaan door de Thames Valley Archaeological Services onder de binnenplaats van St. John’s College bij de universiteit van Oxford. De lichamen waren niet formeel begraven, maar gedumpt in een massagraf op de locatie van een 4.000 jaar oude henge, een prehistorisch bouwwerk.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Ceri Falys, de osteoloog die de botten heeft onderzocht, zei een verzameling gruwelijke verwondingen te hebben gevonden op elk slachtoffer. Tijdens de opgravingen werd het al duidelijk dat de schedels gebarsten of gebroken waren, maar nadat ze de botten in elkaar had gezet, merkte ze dat de schedels onder de steekwonden zaten, voornamelijk aan de achterkant van het hoofd.

Slachtpartij van Sint-Brixius

Bij één skelet vond ze ook wonden aan meerdere kanten van het lichaam, wat aan zou wijzen dat het slachtoffer van alle kanten was aangevallen door minsten twee mensen. In elk geval waren de wonden fataal, gezien het feit dat de wonden tot op het bot zichtbaar waren.

“Meestal wanneer mensen in een vuistgevecht terecht komen of aangevallen worden, dan zie je hier bewijs van op de botten,” legt de osteoloog uit. “Je ziet snijwonden op de voorarmen, omdat ze hun armen omhoog doen om henzelf te verdedigen, maar daar is nauwelijks iets van te zien op deze botten. Het lijkt dat, wie ze ook aanviel, het waarschijnlijk is dat ze weg probeerden te rennen.”

De botten worden gedateerd uit 960 tot 1020 n.Chr. Dit komt overeen met de dag van Sint-Brixius in 1002 n.Chr., de dag waarop koning Ethelred II uit angst voor een aanslag op zijn leven de opdracht gaf om alle Denen in Engeland te vermoorden.

Bron: BBC News

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's