Schedel in Amersfoort is van Schotse monnik

Modern archeologisch onderzoek werpt nieuw licht op een in Amersfoort gevonden schedel. De vondst van de schedel werd begin jaren tachtig gedaan op een begraafplaats in het voormalig Observantenklooster in Amersfoort. Toen viel de uitermate lange schedel al op, maar de herkomst was niet te onderzoeken.

Schedel

Tientallen decennia later zijn er modernere technieken waarmee de geheimen van de schedel van de monnik worden prijsgegeven. Zo is de herkomst van de persoon achterhaald. De monnik blijkt uit Schotland te komen. Hij leefde rond 1500 in Amersfoort en heeft daar zijn laatste rustplaats gevonden.

Isotopenonderzoek

Onderzoekers hebben twee kiezen voor onderzoek naar de Vrije Universiteit van Amsterdam op gestuurd. Er is een analyse van de strontium-isotopen gemaakt, de specifieke verhouding van de isotopen geven duidelijkheid over het leefgebied van de betreffende persoon in zijn jeugd.
De connecties met klooster van de Observantenorde was het sterkst met Schotland en rond 1500 kwamen er veel Schotten naar Nederland. Vermoedelijk was de monnik waarvan de lange schedel is teruggevonden een van hen.

Klooster

Het Observantenklooster, ook wel Minderbroederklooster genoemd werd gebouwd tussen 1471 en 1479. In 1495 verbrandde het en werd het klooster herbouwd. In 1579 kreeg het klooster een andere bestemming.

De schedel van de Schotse monnik is de te zien op de tentoonstelling Cold Cases in Museum Flehite in Amersfoort. De nieuwe onderzoekstechnieken brengen de verhalen van de schedel weer tot leven.

historiek.net/
www.archiefeemland.nl/


Afbeelding Henk vD (eigen werk) [CC BY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), via
commons.wikimedia.org/

Meer lezen
Landen