Runensteen na 180 jaar teruggevonden in Zweden

Bij een kerk in Zweden vonden archeologen een runensteen terug die 180 jaar lang verdwenen was. Dat meldt de Zweedse krant Aftonbladet 4 oktober. Archeoloog van het Upplands museum Emelie Sunding spreekt van een bijzondere vondst, omdat de steen in een goede staat verkeert.

Bliksemafleider leidt naar steen

Het gaat om een runensteen van 1,80 meter hoog en 1,35 meter breed, gevonden tijdens graafwerkzaamheden in Vänge, vijftig kilometer ten noorden van de hoofdstad Stockholm. De ontdekking werd gedaan tijdens het installeren van een bliksemafleider. Ingeschakelde archeologen zagen direct dat de vondst interessant was.

Runensteen als drempel van de kerk

De steen dateert uit de elfde eeuw en is in die tijd gegraveerd. De runensteen werd gebruikt als drempel van de Hagbys kerk. In de zestiende eeuw werd de steen nagetekend en die tekening ligt in het archief van het Upplands museum. Bij de sloop van de kerk rond 1830 is de steen volgens geschriften verdwenen of verhuisd. Sunding vermoedt niet dat de steen verhuisd is, maar sinds de veertiende eeuw op dezelfde plek gelegen heeft. Volgens archeologen is de runensteen teruggevonden in bijna zijn originele grootte. Bijzonder aan deze runensteen is de goede staat waarin hij verkeert. Volgens Sunding worden er niet vaak runstenen gevonden die er nog zo goed uitzien.

Onderzoek naar versieringen en ornamenten

Op de tekening van de runensteen uit de zestiende eeuw zijn niet alle versieringen en ornamenten goed te zien, omdat het portaal van de ingang van de kerk een deel van de runensteen bedekt. Nu de echte runensteen gevonden is, hopen archeologen meer van de steen te zien als deze is gereinigd. De steen is vermoedelijk ingegraveerd door Fot, een bekende maker van runenstenen die ongeveer vijftig van zulk soort stenen gemaakt heeft.

Bronnen
aftonbladet.se Verdwenen runensteen teruggevonden

Afbeelding
wikimedia.org Runensteen

Meer lezen
Landen
Thema's